Zelenski apressa per una "pau justa" des de la "neutral" Suïssa

La primera conferència per la pau d’Ucraïna se celebra a Bürgenstock sense la representació ni de Rússia ni de la Xina

El presidente de Ucrania, Volodímir Zelenski, a su llegada a Obbuergen para dirigirse al resort suizo de Lucerna donde se celebra la cumbre sobre la paz.

El presidente de Ucrania, Volodímir Zelenski, a su llegada a Obbuergen para dirigirse al resort suizo de Lucerna donde se celebra la cumbre sobre la paz. / ALESSANDRO DELLA VALLE / POOL / EFE

1
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

"Hem d’aconseguir una pau justa al més aviat possible", va apressar ahir el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, convençut que des de la "neutral Suïssa" es podrà "escriure una pàgina de la història" .Tot això, malgrat que, la vigília, el líder del Kremlin, Vladímir Putin, havia exigit la rendició de Kíiv com a condició prèvia a qualsevol negociació.

Que al luxós complex hoteler de Bürgenstock, la seu elegida per a la primera conferència per la pau d’Ucraïna, no acudissin representants ni de Rússia ni de la Xina no significa que estiguessin únicament representats Occident o els reconeguts aliats de Kíiv, va voler assenyalar la presidenta suïssa, Viola Amherd.

"Assisteixen a la reunió països d’altres zones d’influència, com l’Índia, l’Amèrica Llatina o Àsia", va dir l’amfitriona del país helvètic, en una declaració d’arrencada de la cimera. Sense la condició de neutralitat, Suïssa no hauria acollit una reunió d’aquestes característiques, va afegir.

Aliats globals

Notícies relacionades

Per a Zelenski, la cimera suïssa a Bürgenstock, al costat del llac de Lucerna, és el tancament d’una setmana intensa de contactes amb els seus grans aliats globals.

Va arrencar a Berlín, en la tercera Conferència Internacional per a la Reconstrucció d’Ucraïna, en què va obtenir 110 acords, per un volum de 16.000 milions d’euros, sobretot d’índole comercial i de suport a les pimes ucraïneses. D’allà va seguir cap a la cimera del G-7 d’Itàlia per recalar a Suïssa.