El conflicte del Pròxim Orient

Israel i Hezbol·là eleven la tensió a màxims des de l’inici de la guerra

Washington mostra la seva preocupació davant l’augment de les escaramusses que causen destrosses als dos costats de la frontera

Israel i Hezbol·là eleven la tensió a màxims des de l’inici de la guerra

andrea lópez-tomás

1
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Als dos bàndols d’una frontera compartida, dos pobles, suposadament enemics, pateixen el mateix turment. Llogarrets buits, amb alguns edificis en ruïnes, terrenys carbonitzats i un cel d’un blau profund que sembla impossible que porti tanta tragèdia. Des de fa vuit mesos, la també línia blava que separa Israel i el Líban és escenari diari d’escaramusses entre l’Exèrcit hebreu i la milícia Hezbol·là que han segat la vida de 30 persones en el primer bàndol i d’unes 400 persones en el segon. En els últims dies s’ha agreujat la violència.

Fa més de 250 nits que la majoria dels 64.000 israelians i 94.000 libanesos desplaçats no dormen als seus llits. Els primers esperen en hotels de luxe pagats per l’Estat. Els segons, en canvi, ho fan en cases de familiars o en escoles gestionades per oenagés. Tots ells observen com aquests enfrontaments transfronterers que havien dominat la tardor, l’hivern i la primavera es converteixen, a les portes de l’estiu, en una guerra de baixa intensitat. Dimecres va tenir lloc l’escalada de violència més gran des del 8 d’octubre passat en paral·lel a la invasió de Gaza. L’Exèrcit israelià va assassinar la nit anterior el comandant Taleb Sami Abdalá.

Hezbol·là no va trigar a respondre amb una pluja de projectils sense precedents. Més de 215 coets van ser llançats cap a Israel, cosa que va provocar incendis i destrosses en llars buides. "Augmentarem la intensitat, força, quantitat i qualitat dels nostres atacs", va prometre Hashem Safieddine, alt funcionari de Hezbol·là, al funeral d’Abdalá.

Notícies relacionades

Ahir, els atacs van continuar amb una cinquantena més de projectils que van causar més focs i han ferit dues persones en sòl israelià. "El Líban i Hezbol·là, sota la direcció de l’Iran, tenen tota la responsabilitat del deteriorament de la situació de seguretat al nord", va dir el portaveu del Govern israelià, David Mencer. "Ja sigui mitjançant esforços diplomàtics, o d’una altra manera, Israel restablirà la seguretat a la nostra frontera nord", va assegurar.

Per a molts israelians, inclòs el primer ministre Benjamin Netanyahu, l’única solució és una guerra total que acabi, una vegada per totes, amb la milícia libanesa. Per això, els Estats Units han expressat la seva preocupació davant una escalada que pugui conduir a un escenari semblant.

Temes:

Gaza Israel