La UE convoca el Consell d’Associació per demanar explicacions

La UE convoca el Consell d’Associació  per demanar explicacions

JORGE GUERRERO / AFP

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Després de la contínua decisió del Govern de Benjamin Netanyahu d’ignorar les mesures cautelars imposades pel Tribunal Penal Internacional (TPI) exigint el cessament de l’ofensiva militar a Rafah i els bombardejos contra un campament de refugiats, la Unió Europea va apujar el to contra Israel. Els ministres d’Exteriors de la UE van acordar ahir convocar el Consell d’Associació UE-Israel per demanar explicacions sobre la situació a la Franja i exigir el respecte dels drets humans que Israel va assumir en l’acord.

La iniciativa no és nova. Borrell ja va plantejar la possibilitat a la resta dels ministres d’Exteriors el març passat, quan la petició de revisió de les relacions plantejada prèviament per Espanya i Irlanda, a causa de l’empitjorament de la crisi humanitària a Gaza, no va quallar entre els Vint-i-set. Llavors la proposta no va aconseguir la unanimitat necessària que, finalment, sí que es va aconseguir ahir, segons va anunciar l’alt representant per a la Política Exterior de la UE tot i que sense donar pistes sobre possibles dates.

Notícies relacionades

Borrell va denunciar que el Govern de Netanyahu no només ignora l’ordre del TPI, no posant fi a l’ofensiva militar, sinó que els bombardejos israelians es multipliquen, i es va fer ressò de les "horribles notícies" que arriben de Rafah, que demostren que no hi ha "cap lloc segur a Gaza". "Aquestes operacions han de cessar. No hi ha zones segures a Rafah per als civils palestins. Faig una crida al ple respecte del dret internacional i a l’alto el foc immediat", va dir al seu torn en el seu compte de la xarxa social X el president de França, Emmanuel Macron.

No va ser l’únic dirigent europeu a carregar contra l’Executiu hebreu. "És horrorós veure civils palestins innocents morts en el recent atac. No hi ha zona segura per als desplaçats interns a Rafah", va reclamar el president del Consell Europeu, Charles Michel.