Clamor mundial per un bombardeig amb desenes de morts a Rafah

Netanyahu qualifica d’"accident tràgic" l’atac a un camp de refugiats que va acabar amb la vida de famílies desplaçades per la guerra

Clamor mundial per un bombardeig amb desenes de morts a Rafah
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Entre les ruïnes calcinades de les tendes de campanya, amb prou feines queden les restes de les poques pertinences que havien viatjat per tota la Franja de Gaza. Sabates desparellades, bidons buits o matalassos cremats, enmig de quilos de cendres, són els únics recordatoris de vida que queden d’un dels camps de desplaçats més grans de Rafah, al sud de Gaza, després que els avions israelians el bombardegessin aquest diumenge a la nit i matessin una cinquantena de persones. Després de diversos desplaçaments al llarg d’aquests vuit mesos de guerra, famílies senceres, inclosos nadons i nens, van acabar morint en un "accident tràgic", segons el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en aquella zona "humanitària" que Israel els va dir que era "segura".

Segons l’Exèrcit israelià, les seves tropes van utilitzar "armament de precisió" per suposadament acabar amb diversos dirigents de Hamàs que es trobaven a la zona. Les seves bombes van provocar un incendi a les precàries instal·lacions de lones de plàstic, fusta i xapa, cosa que va acabar per desencadenar la tragèdia. Els dirigents de Hamàs van dir als països mediadors que no participaran en les negociacions per a un acord d’alto el foc i intercanvi d’ostatges per presoners, segons Haaretz, ja que no tenen la intenció de "fer el joc a Netanyahu". El líder israelià va dir que el seu Govern està "investigant" el mortal bombardeig.

"A Rafah hem evacuat un milió de residents que no estan implicats i, malgrat els nostres esforços, ahir es va produir un tràgic accident", va declarar Netanyahu davant el Parlament. Tan sols dos dies després que el Tribunal Internacional de Justícia (CIJ) ordenés a Israel aturar la seva ofensiva militar sobre Rafah, a l’extrem sud de l’enclavament palestí, l’Estat hebreu ha tornat a demostrar el seu complet desinterès en la legalitat internacional bombardejant aquesta mateixa ciutat. A més, l’objectiu és una de les zones que van ser designades pel mateix Israel com a "humanitàries", d’acord amb la Mitja Lluna Vermella Palestina, posant de manifest que no hi ha cap lloc segur a la Franja de Gaza.

Bombes nord-americanes

Poc després de l’atac, i després d’una onada d’escandalitzades reaccions al voltant del món, l’Exèrcit israelià va precisar que dos alts funcionaris de Hamàs havien mort com a resultat. El grup palestí no va trigar a respondre cridant els palestins a "aixecar-se i marxar" contra la "massacre" de les tropes hebrees. En diversos punts de la Cisjordània ocupada, centenars de persones es van unir en manifestacions de condemna a una de les agressions més mortíferes des de l’inici de la guerra contra Gaza. L’Oficina de Mitjans del Govern gazatí va dir que durant l’atac es van utilitzar bombes de 900 quilos fabricades als Estats Units. "Vam veure cossos carbonitzats i extremitats desmembrades", va confessar Mohammed al-Mughayyir, alt funcionari de l’agència de defensa civil, a l’agència France Press, denunciant que els casos d’amputacions afectaven "nens, dones i avis ferits".

"Hem recuperat un gran nombre de nens màrtirs del bombardeig israelià, inclòs un nen sense cap i nens els cossos dels quals s’havien convertit en fragments", va dir un sanitari palestí a l’agència turca Anadolu. Davant la prohibició d’Israel de deixar entrar la premsa estrangera a l’enclavament palestí, la informació que arriba és a través de les mateixes víctimes i els periodistes locals. En les seves imatges, es veu com simples civils miren de combatre el foc i retirar amb les seves pròpies mans els cossos calcinats d’adults, nadons i adolescents, que haurien mort asfixiats pel fum o directament abrasats. La gravetat de les ferides probablement elevarà el nombre de víctimes mortals en els pròxims dies.

L’atac al campament a Tal al-Sultan va tenir lloc després que les forces israelianes bombardegessin refugis que allotjaven palestins desplaçats en altres àrees com Jabalia, Nuseirat i la ciutat de Gaza, i van matar almenys 160 persones més.

Dures declaracions

Notícies relacionades

Diversos països i organitzacions globals van condemnar l’atac. "Existeix una situació cada vegada més difícil en la qual s’està esprement el poble palestí sense tenir en compte els drets d’homes, dones i nens innocents que no tenen res a veure amb Hamàs, i això ja no pot justificar-se", va dir el ministre de Defensa italià, Guido Crosetto, a un mitjà local, en una de les declaracions més dures fetes per Itàlia des del 7 d’octubre.

"La perpetració d’aquesta atroç massacre per part de les forces d’ocupació israelianes és un desafiament a totes les resolucions internacionals de legitimitat", va denunciar la presidència palestina en un comunicat, acusant les forces israelianes d’"atacar deliberadament" les tendes de campanya dels desplaçats.