Israel bombardeja Rafah després d’un atac sorpresa de Hamàs a Tel Aviv

Després del llançament de coets contra la capital israeliana, els avions de l’Exèrcit hebreu arrasen campaments de refugiats

Una mujer palestina sostiene el cuerpo amortajado de un niño muerto tras un bombardeo israelí, en una clínica de salud en Rafah.

Una mujer palestina sostiene el cuerpo amortajado de un niño muerto tras un bombardeo israelí, en una clínica de salud en Rafah. / Eyad BABA

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Rafah es converteix en el pur infern. Israel va bombardejar ahir una zona humanitària d’aquesta localitat gaziana a l’extrem sud de la Franja de Gaza. Després de l’atac sorpresa de Hamàs ahir a Tel Aviv, que no va provocar cap víctima mortal i només una ferida lleu i alguns desperfectes, l’Exèrcit israelià va trigar a penes unes hores a respondre.

Les bombes llançades sobre una zona densament poblada on centenars de desplaçats havien trobat refugi van provocar incendis que van calcinar les tendes de plàstic i els seus residents. Imatges d’un foc abrasador, nens sense cap i el més pur caos continuen emergint de l’enclavament palestí a mesura que les víctimes mortals es compten a dotzenes.

"Els atacs aeris van cremar les tendes de campanya, les tendes s’estan fonent i els cossos de la gent també s’estan fonent", va assenyalar a Reuters un dels residents que ha arribat a l’hospital kuwaitià de Rafah.

Tan sols han passat tres dies des que el Tribunal Internacional de Justícia (CIJ) va ordenar a Israel que aturés l’ofensiva militar a Rafah. Des d’aleshores, avions i tancs israelians han continuat bombardejant la ciutat del sud, igual que altres zones de l’enclavament, des de l’aire i la terra.

Represàlia

Però, fins ara, no s’havia vist res semblant a allò d’ahir a la nit. Hores després que Hamàs tornés a sembrar el pànic al centre d’Israel amb alguns coets, i al caure el sol a Rafah, els avions israelians van il·luminar la foscor amb les seves bombes. En el que sembla una represàlia per l’atac de Tel Aviv, l’objectiu va ser el barri de Tel al-Sultan, a l’oest de Rafah, on milers de persones es refugiaven després que molts fugissin de les zones orientals de la ciutat, on les forces israelianes van començar una ofensiva terrestre fa més de dues setmanes.

L’alt funcionari de Hamàs, Sami Abu Zuhri, ho ha descrit com una "massacre", responsabilitzant els Estats Units d’ajudar Israel amb armes i diners.

Al tancament de la present edició, encara es desconeixia el nombre exacte de víctimes mortals que van acabar provocant els atacs sobre una zona que està densament poblada.

Col·lapse sanitari

Per ara, la Defensa Civil de Gaza situa els morts per sobre de la trentena. A més, el col·lapse del sistema sanitari accelerat pels constants atacs israelians ha deixat les desenes de ferits sense hospitals a ple rendiment que els puguin tractar.

Notícies relacionades

L’Exèrcit israelià, per la seva banda, es va justificar dient que l’atac estava dirigit a alts membres de Hamàs "d’acord amb el dret internacional, utilitzant municions precises i basant-se en informació d’intel·ligència prèvia que indicava l’ús de la zona per part de Hamàs".

"Un avió de les Forces de Defensa d’Israel va atacar un complex de Hamàs a Rafah on operaven terroristes de Hamàs", va dir l’Exèrcit.

Temes:

Gaza Intel Israel