Així es perd la guerra

Així es perd la guerra

EFE

1
Es llegeix en minuts
Rafael Vilasanjuan
Rafael Vilasanjuan

Periodista

ver +

Una cosa és la guerra i una altra el relat. Es pot avançar i guanyar al front però, alhora, perdre a la rereguarda, el punt crític on ara hi ha el conflicte entre Israel i Palestina. Mentre creixen els atacs sobre la ciutat de Rafah, l’últim refugi de la Franja de Gaza, a Israel li cauen com a míssils en una sola setmana decisions internacionals que, tot i que semblin xerrameca, comprometen seriosament la seva legitimitat i l’aïllen encara més.

Noruega, Irlanda i Espanya han trencat el bloc europeu dels països complaents que no tenen en compte que la població palestina té els mateixos drets que la defensa de la seguretat de la població civil israeliana.

La guerra ha deixat de disputar-se només a la franja, ha entrat també als despatxos dels dos principals tribunals internacionals, primer amb una demanda de detenció a Netanyahu i el seu ministre de Defensa i, des de divendres, amb una demanda encara més severa de parar les operacions militars a Rafah.

Aquesta ha sigut la setmana més negra des de l’inici del conflicte per a un Govern –el d’Israel–, que confon l’objectiu d’acabar amb Hamàs amb la seva pròpia supervivència, mentre acaba impunement amb milers de vides de població palestina innocent i assetja i amenaça tots els que queden vius.

Notícies relacionades

Antisemitisme

Tot i que el Govern d’Israel afirma que qualsevol crítica a les seves operacions és antisemita o encara pitjor, una defensa de Hamàs, el que s’està començant a sentir de la comunitat internacional és que, tot i que els terroristes per definició se saltin totes les lleis, un Estat, si no vol caure en les mateixes practiques terroristes, no pot tenir via lliure, com pretén el Govern de Netanyahu. La demanda del Tribunal de l’ONU és molt clara, si no s’aturen les operacions militars, la població morirà pel setge, una cosa molt pròxima al delicte de genocidi. L’avís està donat. Si se segueix aquest camí, tot i que guanyin terreny, perdran la guerra.