Guerra a l’est d’Europa

Ucraïna demana sense èxit radars a Espanya per pal·liar els atacs russos

Zelenski, que firmarà amb el Govern un acord d’ajuda militar, implora des del març més sistemes de defensa antiaèria

Ucraïna demana sense èxit radars a Espanya per pal·liar els atacs russos

JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Un tens estira-i-arronsa marca l’ambient previ a la pròxima visita del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a Espanya que la Moncloa va començar a confirmar ahir. Com amb altres països europeus, la tensió rau en la lentitud amb què es preveu l’entrega d’ajuda militar que per a Kíiv és urgent i, en el cas particular d’Espanya i de dos països europeus més, en el retard de l’entrega de radars i altres sistemes associats a la defensa antiaèria, que Ucraïna demana desesperadament des de fa mesos, segons corroboren fonts diplomàtiques.

Espanya ha aportat sis míssils Patriot (és l’últim enviament realitzat) i bateries de defensa antiaèria Hawk, Aspide i Mistral. Segons té relatat la ministra de Defensa, Margarita Robles, en compareixences davant les comissions de la matèria al Congrés i el Senat, Defensa no ha confirmat la donació a Ucraïna de components de les quatre bateries Nasams que formen part del més modern de la defensa antiaèria espanyola, però sí l’entrenament de cinc rondes de militars ucraïnesos en el maneig d’aquests sistemes.

Des del març, els representants del govern Zelenski imploren més sistemes de defensa antiaèria davant l’increment dels atacs aeris russos tripulats i no tripulats.

Notícies relacionades

Poca força aèria

Ucraïna, desproveïda a la pràctica d’una força aèria capaç de contrarestar aquesta amenaça, i sense els promesos caces F-16 occidentals ni data per a la seva entrega, tampoc disposa d’una ajuda massiva antibombardeig com la cúpula de ferro que els EUA i el Regne Unit van ajudar a desplegar sobre Israel durant l’atac iranià de l’abril. Quan Zelenski firmi a Madrid l’acord d’ajuda militar que està negociant amb Espanya –i del qual fonts governamentals asseguren a EL PERIÓDICO que queden encara serrells– vindrà amb la segona petició en va del seu Govern, després de la del míssil Taurus que continua sense tenir Kíiv. És probable que els radars s’esmentin en un primer paquet d’ajuda si bé no abans de la pròxima cimera de l’OTAN, prevista per al 9 de juliol.