Putin destitueix Xoigú al capdavant de Defensa i nomena un civil

El ministre havia sigut injuriat per la falta d’avenços a Ucraïna malgrat ser un estret col·laborador del líder del Kremlin

El presidente ruso, Vladímir Putin, junto a su exministro de Defensa, Sergei Shoigu

El presidente ruso, Vladímir Putin, junto a su exministro de Defensa, Sergei Shoigu / AFP/ ALEXEY DANICHEV

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president rus, Vladímir Putin, va destituir ahir a la nit el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, i va proposar per ocupar el càrrec Andrei Beloúsov, amb un marcat perfil econòmic. Fins ara era el vice primer ministre del Govern i ha ocupat diversos càrrecs com el de ministre de Desenvolupament Econòmic (2012-2013) o el d’assessor presidencial per als Afers Econòmics.

Notícies relacionades

Putin mantindrà Xoigú en el seu cercle íntim, i el nomenarà per dirigir el Consell de Seguretat del país. No obstant, no està ben clar el grau d’autoritat que mantindrà Xoigú sobre l’esforç bèl·lic o quant afectarà aquest canvi a l’estratègia de l’Exèrcit rus a Ucraïna. El portaveu del Kremlin, Dmitri S. Peskov, va dir als periodistes que Putin havia pres la decisió a causa del fort augment del pressupost de Defensa en els dos últims anys. El decret que formalitzarà tots els canvis s’haurà de firmar pròximament.

Malgrat ser un estret col·laborador de Putin, Xoigú ha sigut molt injuriat per falcons i experts militars per la falta d’avenços en el front ucraïnès, especialment pel desaparegut fundador de Wagner, Ievgueni Prigozhin, el seu acèrrim enemic. La imatge de Xoigú estarà vinculada per sempre amb l’annexió de Crimea, el rescat del règim de Bachar al-Assad a Síria i la intervenció militar més gran a Europa des de la Segona Guerra Mundial.