Comicis locals al Regne Unit

El fracàs electoral dels ‘tories’ obre la porta al transfuguisme

La marxa cap a files laboristes de dos diputats crítics amb Sunak en menys de dues setmanes inquieta el Partit Conservador

El fracàs electoral dels ‘tories’ obre la porta al transfuguisme

Lucas Font

1
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Els mals resultats electorals del Partit Conservador en les eleccions locals al Regne Unit han confirmat els pitjors pronòstics per a la formació i han instaurat el nerviosisme entre els seus membres. Cada vegada són més els diputats que temen que la debacle pronosticada en les pròximes eleccions generals els desposseeixi dels seus escons, una opció que ha obert la porta al transfuguisme. Tant el Partit Laborista com el partit de dreta populista Reform UK s’han convertit en opcions temptadores per als representants dels tories descontents amb el lideratge del primer ministre, Rishi Sunak.

Notícies relacionades

L’última a confirmar que abandona el partit per sumar-se als laboristes ha sigut Natalie Elphicke, membre de la Cambra dels Comuns des del 2019. Elegida per la circumscripció de Dover, al sud-est d’Anglaterra –on arriben gran part dels immigrants que creuen de manera irregular el canal de la Mànega–, la nova diputada laborista va ser dura amb el fracàs de Sunak a l’hora d’aturar el flux d’arribades. "S’estan perdent vides al canal de la Mànega i l’arribada de pasteres torna a arribar a nivells rècord. Està clar que [el Govern] no ha aconseguit mantenir la seguretat de les nostres fronteres i que no s’hi pot confiar", va assegurar en un comunicat.

El moviment d’Elphicke se suma al del diputat Dan Poulter, que també es va adherir a les files laboristes fa menys de dues setmanes. Els dos casos han provocat inquietud en la direcció del Partit Conservador, que tem que marxin més diputats després de la derrota en les eleccions locals del cap de setmana passat, en les quals va perdre gairebé la meitat dels regidors que defensaven el seu càrrec i l’alcaldia de West Midlands –que integra la ciutat de Birmingham, la segona més gran del país en població–. Sunak s’aferra a la possibilitat que els laboristes no aconsegueixin prou majoria al Parlament per mantenir l’optimisme entre els seus, però cada vegada són menys els que creuen que encara hi ha esperança.