Via lliure a Alemanya per exportar armes a Tel Aviv

La directora general de Asuntos Legales de Alemania, Tania von Uslar-Gleichen, durante la audiencia de este martes en el Tribunal Internacional de Justicia.

La directora general de Asuntos Legales de Alemania, Tania von Uslar-Gleichen, durante la audiencia de este martes en el Tribunal Internacional de Justicia. / REMKO DE WAAL / EFE

1
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

El Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) de la Haia es va decantar ahir per Alemanya en la demanda presentada per Nicaragua acusant la potència europea de "complicitat en el genocidi" de Gaza. El màxim tribunal de l’ONU va establir que, "en les circumstàncies actuals", no és procedent aplicar mesures cautelars per frenar les exportacions d’armes alemanyes a Israel, segons el dictamen llegit pel jutge Nawaf Salam. Nicaragua fonamentava la seva demanda en l’acusació a Alemanya de violar la convenció contra el genocidi de 1948 al subministrar armes a Israel. El TIJ, que al gener va instar Israel a fer "tot el possible" per impedir qualsevol acte de genocidi, va respondre ara a la demanda nicaragüenca reiterant la seva preocupació per la situació a Gaza. Però va rebutjar el nucli de la demanda nicaragüenca, així com pronunciar-se sobre una presumpta "complicitat" alemanya.

El Govern de Managua havia optat per limitar la seva demanda a Alemanya i no incloure-hi els Estats Units, principal aliat d’Israel, ja que aquest país no reconeix el TIJ. Berlín, que havia recolzat explícitament la posició d’Israel en una altra demanda formulada per Sud-àfrica contra l’Estat jueu, va acollir amb estupor les acusacions presentades pel país centreamericà.