El Govern d’Erdogan bloqueja a Istanbul la flotilla internacional

Tres vaixells amb activistes de 30 països esperen l’autorització de Turquia per salpar cap a la Franja 

Colau apunta pressions d’Alemanya i els EUA

La iniciativa d’aquesta flota està liderada per l’oenagé turca IHH, islamista i vinculada al partit d’Erdogan

El Govern d’Erdogan bloqueja a Istanbul la flotilla internacional

Adrià Rocha Cutiller

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Tot estava previst per diumenge passat: els centenars d’activistes de 30 països ja estaven a Istanbul, entrenant-se, preparats per salpar el 21 d’abril en direcció a Gaza.

La Flotilla de la Llibertat –tres vaixells carregats amb gairebé 5.000 tones d’ajuda humanitària i activistes d’arreu del món– havia de ser un detonant que trenqués el bloqueig total que Israel imposa sobre la Franja des del 2007, i que ara, en plena ofensiva israeliana que no acaba, està condemnant els habitants de la regió a la gana.

Però la flotilla no va sortir diumenge: la següent data prevista era ahir, però tampoc. L’organització assegura ara que la partida definitiva serà demà, però els dubtes són molts: els tres vaixells que havien de trencar el bloqueig israelià estan, de moment, bloquejats a Istanbul.

"Nosaltres estem preparats per sortir. Tot està preparat. Estem pendents de l’autorització oficial per sortir del port, que ha de venir del Govern de Turquia. En principi, no hi hauria d’haver problema: és normal que hi hagi un marge de dies fins que arribin tots els permisos. Però és cert que en aquests últims dies hem sabut que hi ha pressions del màxim nivell per part d’alguns països occidentals, sobretot per part d’Alemanya i els EUA, que han enviat representants a Turquia per pressionar perquè la flotilla no surti", explica l’anterior alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que forma part del grup d’activistes que planeja viatjar cap a Gaza amb l’ajuda humanitària.

"Que no ens deixin sortir viola el dret internacional, i reivindiquem el nostre dret a navegar i a portar ajuda humanitària i un missatge de pau cap a Gaza. Per aquesta raó demanem al Govern d’Espanya, a Europa i a tots els governs democràtics que ens ajudin a garantir aquest dret fonamental i que aquesta flotilla pugui sortir".

A més de Colau, en la representació espanyola a la flotilla també hi havia Jaume Asens, antic membre del Parlament de Catalunya i del Congrés dels Diputats, a més de diversos activistes de l’organització espanyola Rumbo a Gaza.

No obstant, comandant aquesta iniciativa hi ha l’oenagé d’ajuda humanitària turca IHH, una organització profundament islamista i amb molts vincles amb el partit del president turc, Recep Tayyip Erdogan, i a les aventures de Turquia al nord de Síria, on, a través de diverses operacions militars, ha expulsat de la regió les milícies kurdosíries de les YPG, aliades dels EUA en la lluita contra Estat Islàmic (EI).

Precedents perillosos

El 2010, el vaixell Mavi Marmara d’IHH va ser atacat per Israel mentre seguia la mateixa ruta que està prevista per a aquest 2024: arribar a Gaza i trencar el bloqueig israelià. En aquest atac van morir 10 persones, i diverses desenes més van resultar ferides.

Notícies relacionades

Aquest any, no obstant, la flotilla és la més gran aconseguida fins ara, i consisteix en tres vaixells –un és un vaixell de càrrega– i dos antics ferris del mar Adriàtic comprats per IHH i reconvertits a la causa que transportaran, si se’ls permet partir, els activistes cap a Gaza.

Els viatgers asseguren que no hi ha por que Israel intenti interceptar els vaixells violentament. "El precedent del cas del bombardeig contra cooperants de l’oenagé del xef José Andrés hauria de complicar-li la manera de procedir a Israel, no a nosaltres. El genocidi continua, i no només amb bombardejos contra Gaza, sinó amb el bloqueig de les fronteres, el bloqueig a tota ajuda humanitària i el que això comporta, que són nens i nenes morint de gana. Per això aquesta flotilla és tan important: trencar aquest bloqueig i aconseguir que l’ajuda humanitària pugui entrar amb normalitat", assegura Colau.