Ucraïna celebra l’arribada de l’ajuda dels EUA i Rússia protesta

Zelenski demana a Washington que acceleri la llei i que inclogui míssils de llarg abast a les partides de material militar enviat a Kíiv

Ucraïna celebra l’arribada de l’ajuda dels EUA i Rússia protesta

Marc MARGINEDAS Àlex BUSTOS

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

L’alegria i fins i tot eufòria, que en els últims mesos han estat exhibint els dirigents russos respecte a l’esdevenir de la guerra a Ucraïna, ha canviat sobtadament de bàndol.

A Kíiv, civils i polítics han continuat expressant la seva satisfacció davant l’adopció, dissabte, del paquet financer de més de 60.000 milions de dòlars per reparar les seves necessitats militars i logístiques i frenar la invasió russa, mentre que a Moscou, representants del Kremlin continuaven difonent protestes i condemnes.

A les línies del front, tot sembla indicar que l’Exèrcit rus està prement l’accelerador per avançar el màxim possible aprofitant la finestra d’oportunitat que li concedeix la tramitació de la llei als EUA i la necessària logística, abans que comenci a arribar armament de refresc a les línies ucraïneses.

"Estem molt agraïts per l’ajuda dels EUA, la moral estava per terra, ja que només sentíem ‘recolzem Ucraïna, el nostre aliat i soci’ però cap ajuda", explica Anastasia, una ucraïnesa que no esmenta el seu cognom, en un missatge de WhatsApp a EL PERIÓDICO.

"Ara, almenys podrem planificar les nostres vides, i tindrem els mitjans per lluitar; tots aquests mesos d’espera han costat tantes vides, a Lviv hi havia funerals cada dia; recentment, va morir un noi que seguia a Twitter", continua.

"La gent està contenta"

Bogdan, jove originari d’Odessa que tenia previst evitar la mobilització i viatjar a Europa al·legant circumstàncies familiars, també ha expressat satisfacció.

"Per descomptat, la gent està contenta", admet. No obstant, no identifica signes d’eufòria al seu voltant, ni tampoc li consta que la gent sortís al carrer per celebrar la notícia. "No hi ha motiu per a això, esperem que Rússia iniciï una contraofensiva", recorda amb inquietud, abans d’expressar la seva desconfiança cap als aliats: "La contraofensiva de l’estiu passat va fracassar perquè no ens van donar els mitjans per portar-la a terme; jo mateix m’allistaria voluntari si sabés que les armes per fi arribaran", assenyala a través del telèfon.

Els dirigents ucraïnesos, i en particular el president Volodímir Zelenski, van reiterar les seves mostres de satisfacció durant tot el dia d’ahir. "Apreciem qualsevol tipus de suport al nostre país, la seva independència, la seva gent i el seu mode de vida, que Rússia està intentant enterrar sota la runa", va valorar el mandatari en un missatge a la xarxa social X.

Rússia, per la seva banda, no té objeccions a expressar les seves protestes i avança que Ucraïna serà el nou "Vietnam" dels EUA. De la mà del seu portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers rus, Maria Zakharova, Moscou ha fet saber a Washington el seu rebuig total de la seva implicació en la guerra russoucraïnesa i el fracàs que creu que suposarà.

"En aquest context, confirmem que les accions dels EUA com a part de facto en el conflicte rebran una resposta incondicional i decisiva, i la immersió cada vegada més profunda de Washington en la guerra híbrida contra Rússia acabarà amb un fiasco tan estrepitós i humiliant per als EUA com ho va ser en el seu moment el Vietnam i l’Afganistan", va afirmar Zakharova.

"Sortirem victoriosos"

Un altre dels noms de confiança del règim rus, Dmitri Medvédev, expresident del país i vicepresident del Consell de Seguretat, va declarar al seu canal de Telegram que l’ajuda nord-americana és "russofòbia", a més d’inútil. "Per descomptat, sortirem victoriosos independentment dels 61.000 milions de dòlars ensangonats, que majoritàriament seran devorats pel seu insaciable complex industrial militar", va escriure en xarxes, utilitzant el seu estil habitual, molt crític amb Occident, res a veure amb la imatge que va voler transmetre quan era el mandatari del país euroasiàtic.

Moscou també està indignat amb els EUA per la confiscació d’actius russos. La mateixa Zakharova creu que adoptant aquesta decisió "Washington acaba recorrent fins i tot al vulgar robatori d’actius russos".

Notícies relacionades

La principal qüestió que es planteja ara és quan començarà a arribar el nou material bèl·lic, que probablement inclourà bateries de míssils de llarg abast ATACMS, tal com està demandant repetidament el mateix Zelenski.

L’ambaixadora ucraïnesa a Washington, Oksana Markarova, ha revelat que els preparatius ja feia temps que estaven en marxa, cosa que permetrà que la distribució de les armes sigui en dies. Aprofitant aquest lapse, l’Exèrcit rus està intensificant les seves accions ofensives.

Temes:

Vietnam