Mercat laboral

El Regne Unit limitarà les ajudes socials per forçar la reincorporació

El Regne Unit limitarà les ajudes socials per forçar la reincorporació

TOBY MELVILLE / REUTERS

1
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El Govern britànic va presentar ahir un nou pla per limitar l’accés a les prestacions socials al Regne Unit amb l’objectiu de forçar la tornada al mercat laboral de centenars de milers de treballadors actualment inactius. L’objectiu de l’Executiu és acabar amb l’escassetat de mà d’obra en alguns sectors –un problema agreujat després del Brexit i la pandèmia– i reduir la factura cada vegada més voluminosa de la despesa pública en concepte de subsidis d’atur i baixes mèdiques de llarga durada. El nombre de persones "econòmicament inactives" a causa de malalties prolongades s’eleva a 2,8 milions arreu del país, gairebé un terç més que el 2019.

Una de les mesures plantejades pel Govern és controlar millor la concessió de les baixes per malaltia, una tasca que actualment correspon als metges de família. El primer ministre, Rishi Sunak, ha plantejat que deixi de ser responsabilitat dels sanitaris i que siguin altres "experts i professionals de la salut" els que realitzin una "avaluació objectiva" sobre la capacitat d’un treballador per reprendre l’activitat laboral.

"No és raonable demanar als metges que avaluïn si els seus pacients són aptes per treballar. Sovint se’ls posa en una situació impossible en què saben que negar-se a donar d’alta a algú espatllarà la seva relació amb el pacient", va dir Sunak.

Notícies relacionades

Accés a prestacions

El Govern també preveu endurir els requisits per accedir al Pagament per a la Independència Personal (PIP), una ajuda destinada a persones amb discapacitats o malalties de llarga durada que ascendeix a un màxim de 732 lliures mensuals (854 euros). El nombre de sol·licituds per obtenir aquesta prestació és més del doble que la xifra registrada abans de la pandèmia, una situació que l’Executiu ha atribuït a l’augment dels casos de depressió i d’ansietat en els últims anys.

Temes:

Brexit Govern