Els líders de la UE fan una crida a la contenció

El Consell Europeu prepara un esborrany en el qual demana "màxima moderació" per evitar augmentar les tensions a la regió

Els líders de la UE fan una crida a la contenció

Silvia Martinez

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’esborrany de conclusions que negocien els caps d’Estat i de Govern de la UE, durant la cimera extraordinària que se celebra ahir i avui a Brussel·les i que estudia com impulsar la competitivitat europea, condemna de manera "enèrgica" i "inequívoca" l’atac massiu amb 300 drons i míssils llançat dissabte passat per l’Iran contra Israel i demana a totes les parts que exerceixin "màxima moderació" per evitar augmentar les tensions a tota la regió. "L’últim que necessitem és una escalada" i "més civils morts", va advertir el primer ministre de Bèlgica, que ocupa la presidència semestral de la UE, Alexander de Croo.

"La posició europea és bastant clara. Cal enfocar-se en la desescalada. S’ha de cridar a totes les parts a la contenció perquè qualsevol altra cosa que no sigui una desescalada provocarà una catàstrofe significativa i un bany de sang per a milions de persones en una regió que és ja inestable", va advertir el nou primer ministre d’Irlanda, Simon Harris, en la seva estrena en una cimera europea. El document reitera la "plena solidaritat" de la UE amb Israel i el compromís europeu amb la seguretat i l’estabilitat de la regió. "La UE segueix plenament compromesa a contribuir a la reducció de les tensions i a la seguretat a la regió", assenyala el text.

Tal com va anunciar dimarts el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, després de la reunió extraordinària de ministres d’exteriors celebrada per videoconferència, que va donar llum verda a començar a treballar en noves sancions contra Teheran, els líders europeus confirmen la seva intenció d’adoptar noves "mesures restrictives", en particular en relació amb els vehicles aeris no tripulats i els míssils.

Notícies relacionades

Alto el foc immediat

"Estem a favor de sancions que també apuntin a tot el que podria ajudar a fabricar míssils i drons, que es van utilitzar durant l’atac de dissabte a diumenge passat i que també s’utilitzen a Ucraïna", va afirmar el president francès, Emmanuel Macron. Espanya, segons va anunciar el president del Govern, Pedro Sánchez, a la seva arribada a la reunió, secunda les conclusions sobre el Pròxim Orient que no només condemnen l’atac de l’Iran o demanen contenció a les parts, sinó que demanen un "alto el foc immediat", l’"alliberament de tots els ostatges", l’accés "ple, ràpid i segur" de l’ajuda humanitària a tots els palestins en necessitat, i el suport a una solució de dos estats. Els líders europeus també tenen previst expressar la seva preocupació per la situació al Líban.