Amnistia acusa Washington de recolzar les tortures en centres de Síria
Fa sis anys que més de 56.000 persones estan tancades sense drets, segons l’oenagé

La Marwa sap que ningú al seu lloc podria haver suportat el que ella va haver de viure. "Vaig intentar escapar però em van capturar, tenia dues opcions: casar-me o ser traslladada a una presó subterrània", recorda aquesta dona siriana sobre el temps que va passar a les madafes d’Estat Islàmic, és a dir, les cases d’hostes per a dones del grup terrorista. "No podíem sortir d’allà ni veure ningú de fora", rememora ara des d’un centre de detenció al nord-est de Síria. La seva història és la de milers de dones que van caure a les xarxes del tràfic d’Estat Islàmic durant el califat. Ara, moltes d’elles, desenes de milers, segueixen atrapades en insalubres i inhumans centres de detenció sota el control de l’Administració Autònoma del Nord i Est de Síria (AANES, per les seves sigles en anglès) i les seves milícies associades, avalades pels EUA, segons denuncia Amnistia Internacional.
"Les víctimes de tràfic, com aquesta dona, tenen alguns drets: no ser condemnades pels actes comesos durant el seu temps sota coacció i l’obligació per part dels seus governs de repatriar-les", assenyala Lauren Aarons, assessora principal sobre gènere, conflictes i justícia internacional d’Amnistia Internacional. Però a l’infern d’aquests infames centres no hi ha lloc per al dret internacional. Més de 56.000 persones són víctimes d’aquesta absència al continuar tancades per sisè any consecutiu en 27 centres de detenció i dos camps a cel obert, Al-Roj i Al-Hol, gestionats per l’AANES. Així ho recull Amnistia Internacional en el seu informe Les conseqüències: injustícia, tortura i mort sota custòdia al nord-est de Síria, realitzat a través de tres visites a aquestes instal·lacions, "bastant excepcionals", i més de 300 entrevistes amb presoners, expresoners i funcionaris.
Notícies relacionadesSeparats de les mares
Amnistia denuncia que més de la meitat de les persones retingudes en aquest sistema són nens. "Aquests 30.000 menors presos suposen la concentració de nens privatsde llibertat més gran a qualsevol part del món", remarca Nicolette Waldman, assessora principal de crisi de l’organització amb seu a Londres. Molts d’ells van arribar com a menors als centres de detenció i han entrat a l’edat adulta des d’una cel·la.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Infraestructures Renfe prepara 9.000 trajectes en bus per al tall de Rodalies entre El Prat i Vilanova de l'1 al 4 de maig
- Educació a Catalunya Més del 40% d’aspirants a estudiar Magisteri a Catalunya no aproven les proves d’accés
- Crisi elèctrica Illa compareixerà el dimarts al Parlament per donar detalls sobre l'apagada
- MOBILITAT Controls a les carreteres gironines pel pont de l’1 de maig
- ENERGIA La presidenta de Red Eléctrica apunta a les elèctriques per l’apagada i descarta dimitir perquè a la seva xarxa «res va fallar»