Alemanya apressa els aliats a reforçar la defensa antiaèria ucraïnesa

Els socis de l’OTAN debatran l’ajuda a Kíiv demà, segons el setmanari ‘Der Spiegel’

Alemanya apressa els aliats a reforçar la defensa antiaèria ucraïnesa

Gemma Casadevall

2
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

Alemanya ha activat un pla entre els socis de l’OTAN i de la UE, així com tercers països, per reforçar les defenses antiaèries ucraïneses. La iniciativa serà debatuda entre els titulars de Defensa de l’Aliança Atlàntica divendres vinent i a escala del bloc comunitari. Té ja alguns suports, entre els quals el del primer ministre neerlandès, Mark Rutte, així com del secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg.

Segons avança el setmanari Der Spiegel la proposta ha pres cos per iniciativa conjunta de la ministra alemanya d’Exteriors, la verda Annalena Baerbock, i el seu col·lega de Defensa, el socialdemòcrata Boris Pistorius. El detonant van ser les alertes del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, als seus aliats occidentals, recordant que el seu país no té un escut efectiu semblant al d’Israel, capaç de neutralitzar un atac massiu com el llançat la setmana passada per l’Iran.

Alemanya, segon país contribuent en suport militar a Kíiv després dels Estats Units, va anunciar ja dissabte que aportarà un tercer sistema defensiu Patriot per a Ucraïna –que s’afegirà als dos ja entregats a Kíiv–. Admet, però, que aquesta aportació no és suficient i apressa la resta dels seus aliats de l’Aliança a contribuir amb determinació a la defensa ucraïnesa. En una carta enviada als seus col·legues de l’OTAN i altres països associats –a la qual Der Spiegel afirma haver tingut accés–, Pistorius i Baerbock insten a "revisar una vegada més totes les reserves defensives per avaluar quines poden ser entregades a Ucraïna". "Tota ajuda serà benvinguda. Siguin sistemes complets de defensa antiaèria, components o munició. Tots tenim coses per aportar, probablement més del que fins ara crèiem possible", segueix l’escrit.

Proposta davant el G-7 i la UE

Notícies relacionades

La qüestió serà traslladada per Baerbock a la resta de ministres d’Exteriors del G-7, en la reunió iniciada a Capri (Itàlia), així com en la reunió ministerial de la UE de la setmana vinent. Pistorius, per la seva banda, l’abordarà en la reunió del consell OTAN-Ucraïna de demà. La convocatòria d’aquest consell, creat en la cimera de l’OTAN de l’any passat a Lituània, respon al que Stoltenberg va qualificar de "necessitat urgent" de reforçar les defenses d’Ucraïna. "Hem de donar prioritat a l’enviament d’armes a Ucraïna per a la seva defensa davant Rússia, davant els objectius de la Defensa pròpia de l’Aliança". El mateix Zelenski havia requerit aquesta reunió dels ministres de Defensa aliats. "Ucraïna necessita passos immediats per reforçar la seva defensa aèria", va afirmar el president ucraïnès en un missatge penjat a les xarxes socials.

"Els retards en l’ajuda tenen conseqüències sobre el terreny cada dia, així que el meu missatge als aliats és clar: enviïn més a Ucraïna", va pregar ahir Stoltenberg després de parlar amb Zelenski, sobre les "necessitats urgents" del país i la "molt difícil situació" que afronta Ucraïna al camp de batalla. En roda de premsa, i acompanyat dels primers ministres de Dinamarca (Mette Frederiksen), República Txeca (Petr Fiala) i Països Baixos (Mark Rutte), Stoltenberg va destacar les iniciatives d’alguns d’aquests aliats els últims dies: un paquet d’ajuda de Dinamarca, 4.000 milions en ajuda militar addicional dels Països Baixos, la iniciativa per comprar munició de Txèquia i l’anunci d’Alemanya d’enviar un altre sistema de defensa aèria Patriot, sense comptar amb els F16 promesos per Dinamarca i els Països Baixos. "Però Ucraïna necessita més", va reivindicar Stoltenberg, segons informa Silvia Martinez.

Temes:

Dinamarca OTAN G-7