El G-7 i l’ONU criden a evitar "una escalada incontrolable"

Els set països més industrialitzats del món amenacen l’Iran amb "mesures addicionals" si continua atacant Israel

António Guterres. | AFP

António Guterres. | AFP

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Poc menys d’una hora va durar ahir la reunió d’urgència convocada pel G-7, el conglomerat de països democràtics més industrialitzats, sobre l’atac de l’Iran a Israel. La trobada, per videotrucada i organitzat per Itàlia, president de torn, va acabar amb un dur comunicat contra el règim de Teheran. El G-7 li va enviar l’avís que està disposat "a prendre mesures addicionals ara i en resposta a futures iniciatives desestabilitzadores".

"Condemnem en els termes més enèrgics l’atac directe i sense precedents de l’Iran contra Israel", va assenyalar el G-7. Teheran "ha fet un pas més cap a la desestabilització de la regió i corre el risc de provocar una escalada incontrolable", va afegir el comunicat. Per això, "exigim que l’Iran i els seus proxies cessin els seus atacs" contra Israel.

Notícies relacionades

Tot i així, els líders es van comprometre a continuar "treballant per evitar una escalada més gran". És important que "s’aturin les hostilitats" a Gaza i "l’alliberament dels ostatges per part de Hamàs", van afegir després d’una reunió en què també van participar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el del Consell Europeu, Charles Michel.

Per la seva banda, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, va llançar una crida a la desescalada i la "contenció màxima" a l’inici de la sessió d’emergència celebrada ahir en el Consell de Seguretat a petició d’Israel per abordar l’atac llançat la vigília per l’Iran. "És el moment d’apaivagar i desescalar", va dir el portuguès. Guterres va reiterar el seu missatge de dissabte, en el qual va condemnar "amb contundència" l’"atac a gran escala llançat per la República Islàmica de l’Iran contra Israel". També va recordar la denúncia que va elevar al Consell l’Iran per l’atac al seu consolat a Damasc, a Síria, l’1 d’abril.