L’Iran llança un atac amb dotzenes de drons i míssils contra Israel

L’ofensiva es produeix hores després que la Guàrdia Revolucionària del país islàmic capturés un vaixell "vinculat" a Israel al golf Pèrsic

L’Iran llança un atac amb dotzenes de drons i míssils contra Israel

RICARDO MIR DE FRANciA ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +
Andrea López-Tomàs

La tensió esclata al Pròxim Orient a mesura que es concreta la venjança de l’Iran per l’atac israelià a la seva ambaixada a Damasc a principis de mes. Ahir a la nit, la Guàrdia Revolucionària paramilitar iraniana va llançar un atac amb dotzenes de drons contra Israel, hores després d’haver-se apoderat d’un vaixell portacontenidors teòricament vinculat al país a prop de l’estret d’Ormuz, entre els golfs d’Oman i Pèrsic.

Va ser Israel qui ahir a la nit va anunciar que l’Iran hauria llançat un atac directe amb dotzenes de drons que podrien trigar diverses hores (aquesta matinada) a entrar en el seu espai aeri. "L’Iran ha llançat drons des del seu territori cap al territori de l’Estat d’Israel", va afirmar el portaveu de l’Exèrcit, Daniel Hagari, en una compareixença televisada. "Estem en alerta màxima i preparats", va afegir repetint les paraules pronunciades hores abans pel primer ministre Benjamin Netantanyu. Poc després la Guàrdia Revolucionària iraniana va confirmar l’atac i va anunciar el llançament de diversos míssils de creuer, més ràpids en els seus temps de vol.

Paral·lelament, el Govern israelià va ordenar el tancament de l’espai aeri a partir de les 00.30 hora local, amb la suspensió de tots els vols nacionals i internacionals. Una mesura adoptada també per la veïna Jordània i l’Iraq. "La defensa aèria de l’exèrcit està en màxima alerta, igual com els caces de combat de la Força Aèria i la Marina israeliana, que està en missió per defensar l’espai aeri", va escriure el Ministeri d’Exteriors israelià a les xarxes socials.

L’atac, l’impacte del qual s’esperava de matinada, arriba com a resposta al bombardeig del consolat iranià a Damasc l’1 d’abril passat, en el qual van morir set alts càrrecs militars de la República Islàmica. Feia dies que Teheran anticipava que respondria amb duresa a Israel, que no ha reivindicat l’atac de Damasc, seguint la seva política habitual.

Assalt a un vaixell israelià

Notícies relacionades

Com a resposta, la Guàrdia Revolucionària també va assaltar ahir un vaixell portacontenidors. El vaixell confiscat, MSC Aries, al qual els iranians van arribar descendint en ràpel i on hi havia 25 tripulants, portava una bandera portuguesa i pertany a una filial de Zodiac Maritime, una de les principals companyies marítimes internacionals, segons l’agència de notícies estatal iraniana Irna. Aquesta empresa pertany parcialment al multimilionari israelià Eyal Ofer, els vaixells del qual ja han patit atacs en el passat.

En aquest sentit, el ministre d’Afers Exteriors d’Israel, Israel Katz, va exigir a la Unió Europea "declarar immediatament organització terrorista la Guàrdia Revolucionària i sancionar l’Iran", ja que el vaixell portava bandera d’un dels seus estats membres. És comú, no obstant, que els vaixells de càrrega utilitzin les denominades "banderes de conveniència", de països com Panamà, les illes Marshall o Libèria a fi d’evitar estrictes regulacions, però que l’amo del vaixell sigui d’una nació diferent.

Temes:

Golf Govern Israel