La UE i Londres arriben a avenços "significatius" sobre Gibraltar

Els representants de la Comissió, Espanya, el Regne Unit i el Penyal aconsegueixen acords sobre l’aeroport, béns i mobilitat

La UE i Londres arriben a avenços "significatius" sobre Gibraltar

Silvia MartÍnez

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Unió Europea i el Regne Unit van aconseguir ahir "avenços significatius" per desbloquejar les negociacions cap a un acord sobre l’estatus de Gibraltar després de la sortida britànica de la UE, que esperen tancar "durant les pròximes setmanes", segons una declaració conjunta emesa després de la reunió que van mantenir ahir a Brussel·les el vicepresident de la Comissió Europea i responsable de les relacions amb el Regne Unit, Maros Sefcovic; el ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel Albares; el seu homòleg britànic, David Cameron, i el ministre principal de Gibraltar, Fabián Picardo.

Cap de les 18 rondes de negociació prèvies celebrades en els últims dos anys i mig entre Espanya, el Regne Unit i la Comissió havia tingut com a protagonistes els màxims responsables polítics dels dos països. Un format inèdit –anteriorment totes les rondes havien sigut tècniques– que s’ha saldat amb resultats positius i la sensació que l’acord està a l’abast de la mà. "S’han acordat línies generals, incloent-hi qüestions sobre l’aeroport, béns i mobilitat [amb referència als controls fronterers]", explica el comunicat final, que destaca el "compromís compartit" de les parts per culminar un pacte "que asseguri un futur de prosperitat per a tota la regió".

"Perfectament alineats"

Notícies relacionades

"Avui no és un dia de negociació més. Avui ha sigut un dia molt important en què s’han aconseguit avenços importants i en què tots estem d’acord en les pròximes setmanes per tancar l’acord", va resumir Albares durant una breu compareixença de premsa després de més de tres hores de reunió al quarter general de la Comissió. Ni ell ni Picardo, els dos únics participants que van fer declaracions a la sortida, van voler entrar en detalls sobre els avenços concrets aconseguits per no enterbolir la recta final de les negociacions.

Albares, per la seva banda, es va reunir abans i després de la trobada amb el vicepresident comunitari de cara a analitzar el desenvolupament de la "intensa jornada d’intercanvis i diàlegs" i "veure els següents passos". Segons Albares, la Comissió i Espanya estan "perfectament alineats".