El conflicte del Pròxim Orient

EUA insinua que intervindrà per ajudar Israel en cas de represàlia iraniana

La diplomàcia treballa contra rellotge per reclamar contenció a Teheran i evitar una confrontació directa entre les dues potències regionals

EUA insinua que intervindrà per ajudar Israel en cas de represàlia iraniana

Ricardo Mir de Francia

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Dies de guerra psicològica i diplomàcia fervent al Pròxim Orient. Alts càrrecs dels Estats Units han informat a la televisió qatariana Al Jazeera que creuen que la resposta de l’Iran a l’atac israelià sobre el seu consolat a Damasc serà imminent i directa, cosa que podria donar peu a una perillosa escalada dels esdeveniments en una regió que fa mig any que està en flames arran de la guerra a Gaza. Segons publica The Guardian, aquests mateixos funcionaris van assegurar que Washington no només estaria disposat a ajudar Israel a defensar-se sinó que podria intervenir en la previsible resposta posterior de l’Estat jueu. Així ho va suggerir també la vigília el president dels EUA, Joe Biden, al dir que farà «tot» el que pugui per protegir Israel. Per ara, ha enviat a Tel Aviv el cap del Comando Central del Pentàgon per coordinar amb el seu aliat els pròxims moviments.

Israel i l’Iran fa molts anys que estan amb la daga entre les dents, però en gran manera han evitat la confrontació directa. El primer ha sigut acusat d’assassinar científics nuclears iranians en operacions encobertes en territori persa, a més d’altres atacs híbrids, però, generalment, quan ha matat militars iranians ho ha fet a tercers països. De l’altre bàndol, no hi ha constància els últims anys que Teheran hagi matat cap alt càrrec israelià, però arma i finança els enemics més actius d’Israel, com Hamàs i Hezbol·là, responsables de la mort de milers d’israelians. Però aquesta vegada les coses són més complicades. No només va ser eliminat el comandant al capdavant de les operacions iranianes al Llevant, el general Mohammad Reza Zahedi, sinó que l’atac va colpejar la legació diplomàtica, un fet del qual gairebé no hi ha precedents en gaires dècades. Aquesta setmana el líder suprem de l’Iran, l’aiatol·là Ali Khamenei, ha dit que el míssil sobre la legació diplomàtica equival a un atac sobre territori iranià i ha afirmat que Israel «ha de ser castigat». Ningú descarta que aquest cop pugui tractar-se d’un atac directe, cosa que va fer que a principis de mes la població israeliana reaccionés amb histèria. Molts es van llançar a fer provisió de menjar, a treure diners dels caixers o van dormir vestits per si havien de sortir per cames.

Notícies relacionades

Contenció

Ningú s’ho està agafant a la lleugera. La indiferència diplomàtica que durant molts mesos va generar la salvatge resposta israeliana al brutal atac de Hamàs al seu territori ha donat pas ara a febrils esforços per mirar de convèncer l’Iran perquè mantingui la contenció. Molts dels aliats regionals dels EUA han mantingut converses amb el canceller iranià, Hossein Amir-Abdollahian, que aquesta setmana va viatjar també a Síria per reunir-se amb els seus aliats i a Oman, que sol exercir de mediador entre els dos mons. També la cancelleria alemanya ha tingut contactes amb Teheran. I la seva aerolínia, Lufthansa, ha suspès de moment tots els vols a l’Iran.