Guerra a Ucraïna

L’OEIA denuncia un atac "temerari" contra Zaporíjia

L’organisme adverteix que augmenta el risc d’un accident nuclear greu

Rússia acusa Ucraïna de l’impacte dels drons contra la central i Kíiv ho nega rotundament

L’OEIA denuncia un atac "temerari" contra Zaporíjia

IRENE SAViO / EFE

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +
EFE

Tres drons kamikazes van impactar diumenge a l’àrea de la central nuclear de Zaporíjia, ubicada al sud-est d’Ucraïna. Un altre dron, ahir, va ser abatut a curta distància del reactor número sis i les seves restes van caure sobre el sostre d’aquesta part de la infraestructura, segons Reuters.

"Aquests atacs temeraris augmenten significativament el risc d’un accident nuclear greu", va denunciar poc després del primer atac l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA), que manté una missió al recinte. Segons l’OIEA, els trets de diumenge van tenir conseqüències. "Els danys a la unitat sis (ara apagada) no han posat en risc la seguretat nuclear, però és un incident greu que potencialment pot debilitar la integritat del sistema de contenció del reactor", va comunicar l’organisme.

"És una clara violació dels principis bàsics per protegir la central nuclear més gran d’Europa", va explicar Rafael Grossi, el cap de l’OIEA. "Això no pot passar", va precisar el funcionari, al remarcar que els atacs recents han sigut el pitjor incident des del novembre del 2022. Una versió també oferta per les autoritats russes, que ocupen il·legalment la planta des de l’inici de la invasió a gran escala d’Ucraïna, el febrer del 2022.

En aquest marc, la situació va desencadenar l’habitual encreuament d’acusacions entre Rússia i Ucraïna. Rosatom, l’agència atòmica russa, va comunicar que tres persones van resultar ferides després de l’atac ucraïnès a la instal·lació i, en la mateixa línia, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va apuntar que l’atac va ser una "molt perillosa provocació". "És perillós, perillós per a la central, perillós per al territori que l’envolta i potencialment perillós per a tota l’humanitat", va afegir a Reuters el director de la planta, Iuri Txernitxuk, col·locat per les autoritats russes.

Aquesta versió, no obstant, va ser rebutjada rotundament per Kíiv; les seves autoritats van qualificar la situació de "campanya de provocacions i informació falsa" de Rússia. "Ucraïna no està involucrada en cap provocació en aquest lloc", va assegurar Andrii Iusov, portaveu de la intel·ligència militar ucraïnesa. Segons Iusov, Rússia efectua atacs "simulats" a la central, ha desplegat allà tropes i material militar i ha minat les instal·lacions de la planta. Des de l’inici de l’ocupació russa de Zaporíjia, Rússia i Ucraïna s’acusen mútuament d’utilitzar la central amb finalitats militars i d’amenaçar d’aquesta manera la seguretat nuclear a la zona i a tota la regió.

Context difícil

Notícies relacionades

En aquest context, Grossi, que adverteix contínuament de l’amenaça d’un accident atòmic, va tornar també a insistir que "no és concebible que algú pugui beneficiar-se o obtenir algun avantatge militar o polític dels atacs contra instal·lacions nuclears". L’atac es va produir setmanes després que el diplomàtic argentí es reunís amb el president rus, Vladímir Putin, en una trobada de més d’una hora i amb uns resultats que, de moment, no són més que paper mullat.

Els atacs russos han danyat durant les últimes setmanes el 80% de les centrals tèrmiques ucraïneses i la meitat de les centrals hidroelèctriques, segons el ministre ucraïnès d’Energia, Herman Halusxenko. Segons el ministre "l’escala i l’impacte" d’aquesta nova onada d’atacs "són molt més importants" que els de la campanya dirigida per Moscou l’hivern anterior.