Israel destitueix dos comandants per la mort dels cooperants

L’Exèrcit hebreu diu en el seu informe que els míssils contra el comboi de José Andrés van ser per "error" al creure que hi anaven milicians de Hamàs

El xef José Andrés exigeix la protecció dels civils i l’alliberament de «tots els ostatges»

Israel destitueix dos comandants per la mort dels cooperants

Andrea López-Tomàs

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Israel va respondre ahir a la pressió internacional i va cessar dos comandants implicats en l’atac contra el comboi humanitari de World Central Kitchen (WCK). Al presentar les conclusions definitives del seu informe, l’Exèrcit israelià va tornar a assenyalar que la mort dels set treballadors humanitaris de l’oenagé del xef José Andrés es va deure a un "error" al creure que hi viatjaven dos milicians armats de Hamàs. L’organització va celebrar aquests "passos importants per endavant", però va denunciar que "sense un canvi sistèmic hi haurà més fracassos militars, més disculpes i més famílies afligides" en aquesta guerra que ja ha perdut uns 200 treballadors humanitaris entre els 33.091 palestins morts en sis mesos d’agressió.

"Les forces no van identificar els vehicles en qüestió com a associats a WCK", va assenyalar la investigació, ignorant els distintius logos de l’oenagé presents en cada un dels tres cotxes i que es podien veure clarament des de l’aire. "Després d’una identificació errònia per part de les forces, van atacar els tres vehicles basant-se en la classificació errònia de l’esdeveniment i la identificació errònia que els vehicles tenien agents de Hamàs a l’interior", va afegir. La investigació conclou que les forces israelianes van identificar dos "pistolers" als camions d’ajuda mentre el comboi es dirigia a un magatzem a Deir al-Balah, al centre de Gaza. Quan els vehicles van abandonar el lloc després de la descàrrega, "un dels comandants va suposar erròniament que els pistolers anaven dins dels vehicles" i que es tractava de "terroristes de Hamàs".

A càrrec del 60% de l’ajuda

Per això, l’Exèrcit israelià va acomiadar un comandant de suport de foc amb rang de major i un cap de personal de brigada amb rang de coronel en reserva. També va reprendre formalment el comandant de la brigada involucrada, el comandant de la divisió, i el comandant del Comando Sud "per la seva responsabilitat general en l’incident", segons el cap d’Estat Major, Herzi Halevi. L’informe d’Israel no esmenta cap possible processament contra els oficials acomiadats. Per la seva banda, WCK va exigir la creació d’una comissió independent per investigar els assassinats. "L’Exèrcit israelià no pot investigar de manera creïble el seu propi fracàs a Gaza", va assenyalar en un comunicat.

Es tracta de la primera amonestació real a militars per la mort de treballadors humanitaris en aquesta guerra. En els últims sis mesos a Gaza, 200 més han perdut la vida pels atacs israelians. "Les seves disculpes per l’escandalós assassinat dels nostres col·legues representen un escàs consol", va denunciar Erin Gore, directora executiva de WCK, en el mateix comunicat, en el qual recorda que les operacions de l’organització es mantenen suspeses amb les terribles conseqüències que això implica. El WCK és responsable del 60% de l’ajuda no governamental que arriba al territori. "La causa fonamental del llançament injustificat de coets contra el nostre comboi és la greu falta d’aliments a Gaza", va assenyalar l’organització.

"Les troballes de la investigació indiquen que l’incident no s’hauria d’haver produït", va concloure la investigació israeliana.

Notícies relacionades

Únic clamor

Ha fet falta la mort de set treballadors humanitaris estrangers perquè el món s’uneixi en un únic clamor contra la violència israeliana. Abans del tràgic atac de dilluns, desenes de treballadors humanitaris palestins havien perdut la vida sense que els seus noms i les seves vides fossin coneguts més enllà del seu entorn. "No n’hi ha prou simplement amb mirar d’evitar més morts humanitàries, que ara s’acosten a les 200", va dir el fundador de WCK, José Andrés. "És necessari protegir tots els civils i és necessari alimentar i protegir totes les persones innocents de Gaza, i tots els ostatges han de ser alliberats", va remarcar el xef asturià.