Escàndol al Regne Unit

Un diputat ‘tory’ va compartir dades de companys a través de Grindr

William Wragg assegura que va rebre xantatge per part d’un home que va conèixer en l’app de cites i que tenia fotos seves comprometedores

lpedragosa33616867 this screengrab taken from the parliamentary recor160426190817

lpedragosa33616867 this screengrab taken from the parliamentary recor160426190817 / STR

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

La filtració de dades personals d’una dotzena de diputats, periodistes i polítics britànics ha sacsejat de nou el Parlament de Westminster. El diputat conservador William Wragg ha reconegut haver compartit amb un desconegut els números de telèfon de membres del seu partit, així com del Partit Laborista, a través de l’aplicació de cites Grindr. Un fet que ha compromès de nou la seguretat del Parlament en ple any electoral i que ha obligat la policia a iniciar una investigació per mirar d’aclarir qui hi ha darrere del presumpte atac de phishing i quines eren les seves intencions.

Wragg, de 36 anys, va assegurar que va compartir imatges de caràcter sexual amb un home i que, tot seguit, aquest li va fer xantatge perquè li facilités els contactes d’altres companys. "Tenien coses comprometedores sobre mi, no em deixaven en pau. Em preguntaven per gent. Els vaig donar alguns números, no tots, i els vaig dir que paressin", va explicar Wragg en el diari The Times. Una dotzena de diputats, periodistes i assessors parlamentaris van rebre missatges poc després d’un home anomenat Charlie i d’una dona, que es diu Abigail, que asseguraven haver-los conegut anys enrere en esdeveniments informals i que els enviaven fotografies explícites i els demanaven que, a canvi, els entreguessin imatges seves. Almenys dos diputats van accedir a l’intercanvi.

Preocupació al Parlament

L’escàndol ha provocat estupefacció entre els membres del Parlament, que han mostrat la seva incredulitat davant el fet que es comparteixin dades privades de companys sense tenir el seu permís.

La portaveu econòmica laborista, Rachel Reeves, va qualificar l’incident com una cosa "increïblement preocupant", i la diputada Jess Phillips va mostrar la seva "perplexitat" pel fet que algú enviï imatges de contingut sexual a un desconegut, especialment sent membre de la Cambra dels Comuns. Wragg va assegurar haver accedit al xantatge per "por" i va lamentar públicament el que havia passat. "He fet mal a la gent per ser feble. Estava espantat. Sento molt que la meva debilitat hagi causat mal a unes altres persones".

La policia del comtat de Leicestershire ha posat en marxa una investigació per esbrinar qui hi ha darrere d’aquests atacs i quin era el seu propòsit.

La presidenta de la comissió parlamentària d’Afers Estrangers, la conservadora Alicia Kearns, va apuntar a tercers països com a possibles responsables, cosa que també va assenyalar l’exlíder del Partit Conservador Iain Duncan Smith, que va ser víctima d’un ciberatac presumptament ordenat per organitzacions lligades a la Xina fa només unes setmanes. Fonts parlamentàries van assegurar que estan treballant amb el Govern britànic de cara a "respondre" a aquests incidents i han evitat especular sobre el seu origen.

Continuarà en el seu escó

Notícies relacionades

L’escàndol no suposarà, almenys per ara, l’expulsió de Wragg del grup parlamentari conservador, segons va confirmar el seu propi partit. El ministre de Finances, Jeremy Hunt, va qualificar la disculpa del diputat com a "valenta i efusiva", i va aprofitar per compartir un missatge de prudència i precaució als membres del Parlament anglès davant les ciberamenaces.

"La lliçó aquí per a tots els parlamentaris és que han d’anar molt amb compte amb la ciberseguretat. I també és una lliçó per a la població en general, perquè això és una cosa que tots estem havent d’afrontar en la nostra vida quotidiana", va assegurar.