MSF denuncia que els atacs siguin deliberats o per incompetència

El secretari general de l’oenagé internacional critica que "no hi ha cap garantia" per als treballadors humanitaris a Gaza

MSF denuncia que els atacs siguin deliberats o per incompetència

Andrea López-Tomàs

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Malgrat els més de 33.000 palestins morts en gairebé sis mesos de guerra, ha sigut l’assassinat de set treballadors humanitaris estrangers aquest dilluns el que veritablement ha sacsejat el món. "¿Hi ha cap diferència entre un treballador humanitari internacional o un de palestí?", es pregunta la doctora Amber Alayyan, directora adjunta de programes per al Pròxim Orient de Metges sense Fronteres (MSF). "Tant hauria de ser, el passaport que tinguessis", va apuntar ahir en una roda de premsa a Ginebra, on va repassar els principals reptes a què s’enfronta el personal mèdic a Gaza. "Cap sistema de salut pot fer front al volum de lesions que hi ha a Gaza", va dir Alayyan, alhora que el secretari general de l’organització, Christopher Lockyear, va denunciar que la "pauta en els atacs" contra treballadors humanitaris indica que són deliberats o producte d’una "temerària incompetència".

Després de l’atac a l’oenagé del xef José Andrés, World Central Kitchen (WCK), que els ha forçat a aturar les operacions a l’enclavament palestí, el mateix dubte plana sobre la resta d’organitzacions humanitàries. "Tots estem en la mateixa situació, amb la por de ser atacats i haver-nos-en d’anar", va explicar Marie-Aure Perrault Revial, que en els últims mesos ha treballat com a coordinadora d’emergències a Gaza per a MSF. "Totes les organitzacions humanitàries estan disposades a suspendre les operacions perquè no poden córrer més riscos", va constatar.

En 181 dies de guerra, ha mort almenys 200 treballadors humanitaris víctimes dels atacs israelians. El personal mèdic ha patit massa baixes. La destrucció de l’hospital Al-Shifa, el centre mèdic més gran de la Franja, fa témer que aquesta sigui la realitat imminent d’altres hospitals. "La seva pèrdua és enorme per a Gaza", va lamentar la doctora Alayyan, després d’assenyalar que MSF havia sigut present en aquest centre durant els últims 15 anys.

Lockyear va recordar que Israel va prometre una investigació per un incident ocorregut amb els seus treballadors al novembre: "Encara espero resultats, però". El cap d’MSF acusa els països que donen suport a Israel de ser "moralment i políticament còmplices" de la massacre que es produeix diàriament a Gaza. Ahir, els atacs israelians van elevar la xifra de palestins morts a més de 33.000, mentre la gana, utilitzada com a "arma de guerra", d’acord amb diverses organitzacions internacionals, s’acarnissa amb els més vulnerables.

Notícies relacionades

245 calories al dia

La població s’ha vist obligada a sobreviure amb 245 calories al dia, menys del 12% de les necessitats calòriques diàries, segons va revelar Oxfam Intermón. En els últims sis mesos, Perrault Revial ha entrat dues vegades a l’enclavament i ha pogut comprovar una evolució molt desoladora. "Abans, quan ens arribava un nen que era l’únic supervivent de tota la seva família, ens deixava completament impotents; ningú podia aprendre a anunciar una cosa així a un nen. Ara és una cosa tan comuna que tenim un procediment sobre com cal tractar amb ells", va explicar. Al gener, el grup EuroMed de Drets Humans va informar que la guerra ha deixat orfes més de 24.000 nens.