L’Iran responsabilitza els EUA de l’atac a Síria i assegura que hi haurà resposta

El ministre d’Exteriors iranià diu que la República Islàmica ha enviat un missatge al Govern nord-americà "com a aliat del règim sionista"

L’ambaixada de l’Iran a Damasc, ahir, destrossada per una bomba. | DPA / EUROPA PRESS

L’ambaixada de l’Iran a Damasc, ahir, destrossada per una bomba. | DPA / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

L’Iran va clamar venjança ahir pel bombardeig atribuït a Israel de dilluns a la tarda contra l’ambaixada iraniana a Damasc, Síria, pel qual van morir set membres de la Guàrdia Revolucionària iraniana, el cos d’elit politicomilitar de l’Exèrcit de la República Islàmica.

Entre els morts en el bombardeig hi havia el màxim responsable per a Síria i el Líban de la Força Quds, la intel·ligència militar iraniana a l’estranger, Mohammad Reza Zahedi.

"No havent sigut capaços de destruir l’Eix de la Resistència, el règim sionista [l’única forma en què els oficials de l’Iran es refereixen a Israel, el seu enemic acèrrim] ha posat a la seva agenda un altre cop aquest tipus d’assassinats cecs per salvar-se. Però han de saber que mai aconseguiran els seus objectius, i que aquest crim covard no quedarà sense resposta", va dir ahir el president iranià, Ebrahim Raisi.

Des de l’inici de la guerra a Gaza, Israel ha accelerat els seus atacs i bombardejos contra posicions iranianes en terra sirià, país veí i rival de l’Estat hebreu. Al gener, de fet, en dos atacs aeris separats igualment atribuïts a Israel, van morir dos generals de la Guàrdia Revolucionària. Llavors, l’Iran també va clamar venjança, i va dur a terme una tirallonga d’atacs en tres dies contra Síria, l’Iraq i el Pakistan. Segons els experts, l’ofensiva va ser més una desviació d’atenció que una resposta real.

Crida a consultes

L’atac de dilluns, però, va ser diferent: mai abans Tel Aviv havia bombardejat obertament un edifici tan important com l’ambaixada iraniana a Damasc, que va quedar greument afectada. De fet, hores després de l’atac, l’Iran va convocar a consultes l’ambaixadora de Suïssa a Teheran –els EUA no tenen representació diplomàtica a l’Iran, i la comunicació entre Washington i Teheran es fa a través de la missió suïssa– per reclamar explicacions.

"En aquesta convocatòria es van explicar les dimensions de l’atac terrorista i el crim del règim israelià, i es va emfatitzar la responsabilitat del Govern nord-americà. Es va enviar un missatge important a aquest Govern com a aliat del règim sionista. Els Estats Units han de respondre", va explicar ahir el ministre d’Exteriors iranià, Hossein Amir-Abdollahian.

"La República Islàmica de l’Iran es reserva el seu dret a prendre contramesures, i decidirà sobre el tipus de reacció i càstig a l’agressor", va anunciar posteriorment el portaveu d’Exteriors iranià, Nasser Kanaani.

Notícies relacionades

L’Iran, a més, va afirmar que portarà aquest últim atac israelià, "una clara violació de la legislació internacional i del dret d’inviolabilitat dels recintes diplomàtics a l’estranger", davant les Nacions Unides.

Des del 7 d’octubre i l’atac de Hamàs contra el sud d’Israel –i la subsegüent invasió israeliana contra la Franja de Gaza–, l’Iran ha alimentat i encoratjat el que Teheran anomena Eix de la Resistència, un grup de milícies en tot el Pròxim Orient a través de les quals l’Iran busca pressionar Israel.

Temes:

Gaza Govern Israel