La relatora de l’ONU denuncia la "intenció genocida" d’Israel

Després d’una investigació de cinc mesos sobre Gaza, Albanese acusa l’Estat hebreu de voler "erradicar un poble sencer"

La relatora de l’ONU, Francesca Albanese, ahir.  | FABRICE COFFRINI / AFP

La relatora de l’ONU, Francesca Albanese, ahir. | FABRICE COFFRINI / AFP

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Les Nacions Unides s’uneixen a les acusacions de genocidi a Israel. "Hi ha un clar objectiu d’erradicar un poble sencer", va denunciar ahir la relatora de l’ONU per als territoris palestins, Francesca Albanese, després d’entregar un informe en què presenta evidències de genocidi a Gaza. Amb 32.490 palestins morts i 74.889 ferits pels atacs israelians en menys de sis mesos de guerra, són cada vegada més els actors internacionals que s’afegeixen a les acusacions contra l’Estat hebreu. Mentrestant, en les últimes hores, 76 persones més han mort a Gaza, víctimes dels atacs d’Israel, malgrat la resolució del Consell de Seguretat de l’ONU per a un alto el foc immediat durant el mes de Ramadà.

"Israel ha comès tres actes de genocidi amb intenció", definits en la Convenció contra el Genocidi del 1948, va explicar Albanese en una roda de premsa després d’haver presentat el seu informe Anatomia d’un genocidi al Consell de Drets Humans de l’ONU. Seguint la definició de genocidi, l’advocada italiana va acusar Israel de "matar membres del grup [amb referència als palestins de Gaza], provocar danys corporals o mentals als membres del grup i infligir deliberadament al grup condicions de vida calculades per provocar la seva destrucció física total o parcial".

Albanese, primera dona en el càrrec que ocupa des de fa dos anys, ha dedicat cinc mesos al "seguiment i anàlisi de la matança d’Israel a Gaza". "Els seus actes van més enllà del crim de guerra", va afirmar l’advocada italiana. Albanese va destacar l’excepcionalitat de l’esdevingut a Gaza en els últims cinc mesos: "La flagrant i sistemàtica matança de civils palestins, l’ús d’armament il·legal, la completa destrucció d’infraestructura no militar inclosos hospitals, el matar de fam deliberadament, tot això va més enllà dels crims de guerra i contra la humanitat que ja s’havien vist abans als territoris palestins".

Per justificar les acusacions de genocidi, Albanese va posar èmfasi en la intenció deliberada d’aquests crims, que s’evidencia amb les nombroses declaracions contra els palestins de líders israelians. "La monstruositat que s’està desplegant va acompanyada d’una narrativa antipalestina, deshumanitzadora, que emana dels més alts estaments de la societat israeliana, inclosos alts càrrecs", va afegir la relatora. "El genocidi no és un acte, és un procés", va aclarir. "La història colonial és plena d’ideologies i pràctiques genocides que aspiren a l’eliminació de pobles indígenes i autòctons, una cosa que Palestina ha experimentat", va puntualitzar, alhora que va recomanar l’embargament d’armes a Israel i el desplegament de "presència internacional protectora" a l’enclavament palestí.

Notícies relacionades

Entrada prohibida

La missió diplomàtica israeliana a Ginebra, on té sessió el Consell de Drets Humans de l’ONU, va criticar Albanese per una "campanya de deslegitimació de la creació i existència mateixa de l’Estat d’Israel". No és la primera vegada que les autoritats hebrees retreuen a la relatora les seves declaracions, que van titllar d’antisemites. Israel ha prohibit l’entrada d’Albanese al país, igual que ha fet amb tots els seus predecessors com a relators de l’ONU per als territoris palestins ocupats des del 2008. "Hi ha pressions, però no canvien el meu compromís amb aquesta feina", va dir al reconèixer que ha rebut fins i tot amenaces durant la seva investigació.