Obama torna a prestar els seus serveis a Biden per intentar vèncer Trump

L’expresident demòcrata enterra les desavinences amb el candidat i participa avui en un acte de recaptació de fons a Nova York

Obama torna a prestar els seus serveis a Biden per intentar vèncer Trump

Idoya Noain

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La de Barack Obama i Joe Biden ha sigut, políticament, una relació complexa. Ho va ser en els dies que van compartir a la Casa Blanca i ho va ser, especialment, després que el primer president negre desanimés el seu vicepresident a buscar la nominació del 2016 apostant en canvi per Hillary Clinton, que va acabar sent derrotada per Donald Trump, a qui Biden sí que va aconseguir guanyar el 2020.

Avui, a poc més de set mesos de les eleccions presidencials, amb la reedició del duel de fa quatre anys en un horitzó cada cop més pròxim i amb Obama i l’actual mandatari en sintonia sobre el risc que presenta Trump, qualsevol mostra de desconfiança o de ressentiment i fins i tot de rivalitat, i n’hi ha hagut, ha quedat enterrada.

Avui Obama participa al costat de Biden i també junt amb Bill Clinton en un acte de recaptació de fons en el Radio City Music Hall de Nova York. Els que paguin a partir de 225 dòlars podran veure els tres en un col·loqui amb el còmic i presentador Stephen Colbert, o les actuacions de Lizzo, Cynthia Erivo, Queen Latifah o Ben Platt.

Foto d’Annie Leibovitz

Si s’estiren fins als 100.000 dòlars podran emportar-se una foto amb els tres últims ocupants demòcrates del Despatx Oval feta per Annie Leibovitz. I si es deixen entre un quart de milió i mig milió de dòlars es comptaran entre els que tenen una trobada reduïda amb el trio presidencial.

L’acte és un recordatori del poder per atraure donacions d’Obama i de Clinton i contribuirà a reforçar l’important avantatge econòmic que té la campanya de Biden sobre la de Trump, que a més d’ingressar menys està destinant part del recaptat a costejar les minutes els seus advocats.

A Manhattan, a més, s’exhibirà una mostra pública d’unitat que serveix com a exercici de contrast. Trump no té el suport de l’únic dels seus predecessors republicans que queda viu, George W. Bush. I tot i que no li importarà a les seves bases més lleials, tampoc tindrà el de qui va ser el seu vicepresident, Mike Pence, ni el de molts dels quals van ser membres del seu gabinet i alts càrrecs a la seva Administració.

Obama, involucrat

L’acte d’avui no és el primer en què Obama participa per donar suport a Biden des que aquest va llançar la seva campanya per buscar la reelecció. Ja al desembre en va organitzar un altre (que va recaptar tres milions de dòlars) i recentment van aparèixer junts en un vídeo celebrant la reforma sanitària del 2010.

Notícies relacionades

El que sí que representa és un altre pas més que exhibeix la determinació d’Obama de contribuir en el que pugui per frenar Trump, al qual veu com un candidat d’una fortalesa formidable, una que tem que minimitzen alguns demòcrates, i la potencial victòria de la qual, segons han dit els seus assessors, veu amb greu preocupació.

Des de l’any passat s’han publicat informacions que apuntaven a certes pors d’Obama amb la forma en què Biden estava portant aquesta campanya de reelecció, que personalment es va comprometre a recolzar i ajudar en tot el que pogués ja l’estiu passat. Al gener The Washignton Post va revelar que en una de les seves trobades habituals amb Biden a la Casa Blanca li havia expressat personalment la seva preocupació sobre l’estructura d’aquesta campanya.