Eleccions a Veneçuela

Maduro es prepara la reelecció amb el bloqueig a l’opositora Yoris

La candidata de la PUD, que substituïa la inhabilitada Machado, denuncia que el sistema informàtic li va impedir registrar-s’hi

Maduro es prepara la reelecció amb el bloqueig a l’opositora Yoris

Abel Gilbert

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El madurisme s’ha sortit amb la seva. Primer va excloure del procés electoral la conservadora María Corina Machado, emparat en un pronunciament del Suprem Tribunal de Justícia (STJ). Dilluns li va tocar provar la mateixa medicina a la seva substituta, Corina Yoris, ungida d’emergència com a candidata de la Plataforma d’Unitat Democràtica (PUD) per a les presidencials del 28 de juliol. Sobre l’acadèmica no queia cap proscripció però no va poder inscriure’s en el Consell Nacional Electoral (CNE). El sistema informàtic l’hi va impedir, però una raó major es va amagar darrere de les raons tècniques. D’una Corina a l’altra, Veneçuela ha entrat en un escenari temut però també previst per endavant: Nicolás Maduro ha creat les condicions per a la seva nova reelecció.

Notícies relacionades

La PUD va denunciar davant "tots els veneçolans i al món" l’impediment. "Mai se’ns ha permès tenir-hi accés" per registrar Yoris davant l’organisme. "Hem esgotat tots els mitjans al nostre abast perquè això es pugui resoldre". Segons la mateixa aspirant, no només "estan retallant" el seu dret a participar en les eleccions, sinó el de milions de veneçolans que van donar el triomf a María Corina" en les primàries de l’octubre.

Machado va assegurar: "Ho hem fet tot per complir el mandat" de les primàries del 22 d’octubre, que ella va guanyar amb el 90% de les adhesions. Ara, "el règim s’ha tret la careta i s’ha posat d’acord amb els seus còmplices" per impedir la inscripció.