Perfil

Un fiscal vinculat a la màfia russa, al capdavant de la investigació

Aleksándr Bastrykin

Aleksándr Bastrykin / Reuters

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Va ser la primera personalitat de pes a aparèixer al Crocus City Hall, el mateix divendres a la nit, al volant de les 22.00 hores, quan fins i tot no s’havien recuperat molts dels cadàvers que encara quedaven a l’interior del recinte destruït i l’incendi tampoc havia sigut extingit. Aleksandr Bastrikin, al capdavant del Comitè d’Investigació, les funcions del qual són equiparables a les de la Fiscalia General a Espanya, va arribar, rabent i veloç, a l’escenari de la tragèdia on havien sigut assassinades instants abans 137 persones, acompanyat per la fidel Svetlana Petrenko, representant de les relacions amb els mitjans de comunicació. Des d’aleshores, el fiscal en qüestió ha desplegat una frenètica activitat, degudament reportada en la controlada premsa local, presidint reunions a Moscou, emetent deliberacions i coordinant missions d’investigadors.

"Els resultats esperats"

L’home que dirigirà les indagacions del pitjor acte terrorista a la capital russa en dues dècades és un molt qüestionat magistrat de "total confiança" de Vladímir Putin, capaç d’iniciar investigacions "sense cap fonament" per beneficiar les autoritats russes i produir "els resultats que espera el Kremlin", denuncia des de París a EL PERIÓDICO Anastasia Kirilienko, periodista especialitzada en crim organitzat rus per a la web d’investigació The Insider. A més, ha sigut inclòs en una llista negra elaborada per la Fiscalia General de l’Estat d’Espanya, degut precisament als seus vincles amb poderosos clans mafiosos que es van instal·lar a la costa del nostre país en la primera dècada d’aquest segle.

La llista de casos falsos o directament fantasiosos que maneja el departament de Bastrikin és llarga, i en els últims temps ha estat centrada entorn de la guerra d’Ucraïna. L’abril del 2022, va iniciar una investigació contra les Forces Armades del país eslau, al qual acusa d’haver obert foc deliberadament contra la maternitat de Mariúpol. Les imatges d’una dona embarassada greument ferida sent traslladada en llitera i a punt de morir van donar llavors la volta al món, sense que existeixi cap dubte entre els investigadors internacionals sobre l’autoria russa.

Notícies falses i investigacions

Notícies relacionades

El mes anterior, ja va llançar indagacions per dilucidar l’existència de laboratoris per elaborar armes biològiques a l’est d’Ucraïna que, segons ell, experimentaven amb la població russòfona del Donbàs, una notícia falsa que va tenir l’origen en una publicació online a Bulgària. El clímax de tot això es va viure també aquella primavera, quan el president rus li va encarregar obrir una investigació per la difusió d’"informacions falses" per part del Govern de Kíiv, que acusava l’Exèrcit rus de la massacre de Butxa, on van morir 400 persones, i el bombardeig de l’estació de Kramatorsk, en què van perdre la vida una cinquantena de persones.

Bastrikin és un vell conegut dels investigadors que van portar el cas Troika a Espanya, el macrosumari contra la lògia criminal de Sant Petersburg Tambovskaia i Malixevskaia que va propiciar detencions de presumptes alts dirigents de la màfia russa a Mallorca i la Costa del Sol, incloent-hi el mateix líder, Gennadios Petrov. D’acord amb les escoltes telefòniques realitzades per la policia espanyola i repassades per la periodista Kirilenko, el nomenament de Bastrikin va ser promogut i celebrat pels encausats, segons es desprèn d’algunes de les seves converses.