A Trump li arriba l’hora de pagar

El republicà presumeix d’haver fet la seva fortuna treballant de valent i amb «talent i sort»

Carrega a la seva xarxa social contra la fiscal que va obrir el mediàtic cas en contra seu

L’expresident i candidat republicà ha de dipositar avui una fiança de 418 milions d’euros per la seva condemna en el cas civil de frau o li podrien embargar béns. Els seus advocats diuen que no troba avals, però ell presumeix de tenir 460 milions en efectiu, de poder sumar gairebé 2.760 milions a la seva fortuna, i a més sol·licita donacions.

A Trump li arriba l’hora de pagar

IDOYA NOAIN

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

"¡La Torre Trump és meva!". "Missatge per a Letitia James: ‘¡Mantingues les teves brutes mans lluny de la Torre Trump!’". Aquests són diversos títols dels missatges que en els últims dies ha estat enviant Donald Trump per demanar a "un milió de patriotes" que facin una donació a la campanya electoral amb què intenta tornar a la presidència dels Estats Units.

Hi ha una explicació senzilla sobre per què ha anat guanyant en intensitat la ràfega de majúscules i exclamacions, tant en aquests missatges que busquen contribucions com en els que en les últimes hores ha estat penjant a Truth Social, la seva xarxa social. Avui dilluns, l’expresident i candidat republicà ha de dipositar a Nova York 418 milions d’euros per cobrir la condemna per frau empresarial que li va imposar al febrer en un cas civil a Nova York el jutge Arthur Engoron.

Tot i que Trump ha apel·lat aquesta condemna, ha de fer aquest desemborsament mentre es resol el seu recurs, bé amb un xec propi o, cosa que és més habitual, a través de la garantia presentada per una empresa especialitzada en fiances que es compromet a cobrir aquesta quantitat si acaba perdent l’apel·lació. Si no la diposita, James, la fiscal novaiorquesa que va obrir el cas contra ell, podria començar a congelar-li els comptes bancaris o fins i tot a embargar-li els béns immobiliaris.

"Caça de bruixes política"

Aquesta acció de la demòcrata seria, a més d’una clatellada financera, una humiliació per a Trump, un cop a la imatge d’empresari d’èxit que fa dècades que intenta construir. I tot i que intentarà treure’n partit econòmic i rèdit polític reforçant entre les seves bases més lleials la idea d’una "caça de bruixes política", també mostra la seva vulnerabilitat. En els quatre casos penals a què s’enfronta, fins ara ha tingut èxit en la seva estratègia de guanyar temps. En aquest, no.

Dilluns passat els advocats de Trump, que intenten que s’elimini del tot la fiança o es redueixi considerablement, van dir davant el tribunal d’apel·lacions que era "pràcticament impossible" aconseguir els fons. Els lletrats van explicar que havien consultat amb més de 30 empreses que estan especialitzades en aquesta mena d’operacions, però cap va acceptar.

Per fer-se càrrec d’una quantitat així, el normal és que aquestes companyies exigeixin garanties en efectiu o en actius com accions que poden convertir-se ràpidament en liquiditat. Però la majoria de la fortuna de Trump, valorada a l’octubre per Forbes en 2.393 milions d’euros, està en actius immobiliaris. I tot i que divendres aquesta fortuna creixia sobre el paper en més de 2.761 milions d’euros a l’autoritzar-se una fusió que permetrà a l’empresa que va crear per llançar la seva xarxa social sortir a borsa, aquest guany encara s’ha de materialitzar, i pot trigar mesos a fer-ho.

Un problema afegit de Trump per garantir-se un avalador és que part dels seus diners i les seves accions ja els va haver de dedicar aquest mateix mes a aconseguir una altra fiança: la de 84 milions d’euros (probablement uns 10 més si es compta la comissió que li cobra la companyia d’assegurances), amb la qual va haver de cobrir la multa per haver difamat E. Jean Carroll, la dona que el va acusar de violació. Aquesta condemna també la té recorreguda.

Pressió i comissions

Aquest divendres Trump presumia a Truth Social que té aconseguits "gairebé 500 milions de dòlars [460 milions d’euros] en efectiu –va escriure– a través de treballar de valent, talent i sort". Encara que fos cert no n’hi hauria prou per aconseguir la fiança, perquè a més de comissions les empreses especialitzades demanen el 120% del valor de la multa. I així que avança inexorablement el compte enrere cap a dilluns i continua sense aconseguir pagar, entren en el seu horitzó nuvolades i opcions que prefereix no explorar. En el seu historial ha recorregut sis vegades a declaracions de fallides de les seves empreses per sortir d’aventures també fallides en casinos a Atlantic City. I ha presumit molt sovint d’haver-ho fet aprofitant-se del sistema, però pensa que el cop d’imatge que suposaria ara no seria bo per a les seves aspiracions de tornar al Despatx Oval de la Casa Blanca.

Factures legals

Les connexions entre els problemes legals de Trump i la seva campanya s’han confirmat com l’embolic que es va anticipar. El Comitè d’Acció Política que el recolza, Save America PAC, es va gastar l’any passat 46 milions d’euros en costos d’advocats de l’expresident i candidat, i en els dos primers mesos d’aquest any ja han gastat en aquest concepte 7,8 milions més. I quan un donant dona fons a la campanya de Trump, el 10% va a aquest PAC.

Notícies relacionades

També les donacions que es facin al nou comitè establert entre el candidat i el Comitè Nacional Republicà tindran com a primer beneficiari la campanya de Trump i Save America. El partit, el lideratge del qual s’ha renovat recentment per col·locar a les tres principals posicions de poder aliats de l’expresident (incloent-hi la seva nora), havia assegurat que no es faria càrrec de les costes dels seus judicis.

Però la realitat és que d’alguna manera ho farà. En un acte de recaptació de fons organitzat per a l’abril, per exemple, els primers 6.075 euros d’una donació aniran als comptes de campanya de Trump, els següents 4.600 a Save America i només després rebran els fons (tot i que en quantitats molt més altes) el mateix Comitè Nacional Republicà i els partits republicans dels estats.