"El 70% de la droga que surt de l’Equador ve a Europa"

La nova ambaixadora de l’Equador a Espanya, que ha visitat Barcelona, aborda els reptes del seu país

"El 70% de la droga que surt de l’Equador ve a Europa"

Laura Puig

2
Es llegeix en minuts
Laura Puig
Laura Puig

Periodista

ver +

¿Quin tipus d’incentius proposen per atraure inversions?

En el sector de l’energia, tot el que signifiqui transició energètica, energia neta, energia eòlica... tindrà una exempció total d’impostos durant cinc anys. I està en tràmit una llei de turisme que donarà incentius als empresaris que ubiquin infraestructura o administració hotelera o plantegin projectes a l’Equador.

¿En quin moment estan les relacions de l’Equador amb Espanya?

Són excel·lents. Espanya és el nostre primer soci comercial a Europa, si deixem al marge la participació petrolera. També tenim una relació important per la nostra comunitat migrant. A Espanya hi viuen 438.000 equatorians.

¿I amb la Unió Europea?

Tenim un acord amb la Unió Europea (UE) que ha permès a l’Equador tenir exempcions per ingressar en el mercat europeu, però el volem ampliar i enfortir. Des del gener, molts productes que s’importen ja van sense aranzels, com és el cas dels vehicles europeus. El mateix passa amb els nostres productes, com la gambeta, el plataner o el cacau.

El seu país pateix la xacra del narcotràfic i la violència derivada de les bandes criminals. El gener passat, el president va declarar l’estat de "conflicte armat intern". ¿Quin balanç en fa el seu Govern?

Ha donat molt bons resultats. Ha aconseguit el control de les presons i ha baixat de manera substancial la violència i els crims entre les bandes. Realment se sent un ambient de control. Crec que ha augmentat la confiança en el president, en les Forces Armades i en les institucions.

Les xarxes del narcotràfic són cada vegada més transnacionals. ¿Com treballen amb altres països?

Notícies relacionades

Es tracta d’un problema regional i global. El 70% de la droga que surt de l’Equador ve a Europa i fonamentalment a Espanya. Per això el president ha dit que necessita ajuda, però no tant d’armament ni de municions, sinó amb beques i generació d’ocupació perquè és una manera de combatre que els joves siguin preses fàcils de les xarxes del narcotràfic.

La UE i l’ONU van llançar dilluns la segona fase de la iniciativa Spotlight a l’Equador, el primer país del món que rep fons per desenvolupar aquest projecte contra la violència masclista. ¿Com valora el projecte?

És un projecte excel·lent perquè desgraciadament al nostre país, tot i que hem avançat molt en els drets polítics de les dones, la violència intrafamiliar continua sent forta. Sis de cada 10 dones han patit violència intrafamiliar. Aquest projecte se suma a la feina que ja es feia. Tenim una llei contra la violència de gènere amb avanços molt importants, però necessita finançament per poder construir la infraestructura que permeti espais segurs per a les dones en situació de risc.

Temes:

Equador Govern