Un vídeo de Kate contra la foto trucada

La publicació d’un vídeo de la princesa de Gal·les atenua les especulacions sobre la seva salut. Els mitjans britànics confirmen la veracitat de les imatges, però els dubtes persisteixen a les xarxes.

Un vídeo de Kate contra la foto trucada

Lucas Font

3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

La publicació del primer vídeo de la princesa de Gal·les, Kate Middleton, des que va ser sotmesa a una operació abdominal a mitjans de gener ha ajudat a apaivagar les creixents especulacions sobre el seu estat de salut. Els principals mitjans de comunicació britànics es van fer ressò ahir de les imatges –captades amb un telèfon mòbil i publicades en exclusiva pel diari The Sun– i van confirmar la seva veracitat, malgrat els dubtes plantejats a les xarxes socials. El vídeo va ser gravat el cap de setmana a la sortida d’una botiga de productes agrícoles a prop de la seva residència a Windsor i corrobora que Kate progressa en la seva recuperació.

Les imatges mostren la princesa somrient i en un aparent bon estat de salut al costat del seu marit, el príncep Guillem. Una cosa que, segons The Sun, contribueix a "posar fi al que el palau ha anomenat la bogeria de les xarxes socials". Altres mitjans van mirar de reforçar poc després aquest missatge, entre ells el canal de notícies Sky News, que va realitzar una comprovació facial per confirmar que es tracta de la princesa. "És ella, creieu-me. Hem passat aquesta imatge per una eina de comparació de rostres i és Kate. No hi ha dubte d’això, així que podeu oblidar-vos dels rumors", va assegurar la corresponsal de la família reial de la cadena, Laura Bundock.

Malgrat que la publicació del vídeo ha ajudat a llançar un missatge de tranquil·litat i a desmentir rumors, la crisi desencadenada per la falta d’informació i pels errors de comunicació de l’equip dels prínceps de Gal·les continua sense resoldre’s. La manipulació de l’única foto oficial de la princesa publicada fins ara va tirar més llenya al foc la setmana passada i va provocar un augment de la desconfiança cap a la institució. "El fet de pensar que podria desaparèixer durant dos mesos va ser ingenu", va explicar ahir l’autor i comentador sobre la família reial Rob Jobson en una trobada amb corresponsals estrangers a Londres. "És un error que han de corregir".

El palau de Kensington, encarregat de gestionar l’agenda dels prínceps de Gal·les, ha insistit des del principi en la voluntat de Kate de mantenir en privat els assumptes de salut. Una cosa que no és nova a la casa reial britànica, malgrat els recents gestos de transparència del rei Carles III amb el càncer diagnosticat al febrer i els seus esforços per mostrar que continua en actiu, malgrat la seva retirada de la vida pública. "Els britànics no tenen un problema amb Kate, la majoria senten simpatia per ella i no l’ataquen. El problema va ser publicar una fotografia que no és autèntica, però estic segur que el palau ha après la lliçó i que no tornaran a cometre el mateix error", va afegir Jobson.

Recuperar la normalitat

Notícies relacionades

Més enllà dels errors, la confiança en la princesa sembla no haver minvat. Segons una enquesta publicada ahir per Sky News, un 70% dels britànics no ha canviat la seva opinió sobre la princesa en els últims mesos, davant un 18% que sí que ho ha fet (per a la meitat d’ells la seva imatge ha millorat i per a l’altra meitat, ha empitjorat). La mateixa enquesta mostra que poc més d’un terç de la població considera que el palau ha donat poca informació sobre el seu estat de salut, davant un 46% que opina que s’han ofert les dades necessàries o fins i tot massa. El 19% restant assegura no saber què respondre.

Malgrat que algunes teories conspiradores segueixen vives a les xarxes socials, una majoria dels britànics semblen entendre l’absència de la princesa de la vida pública i respecten la seva privacitat. Els responsables del palau de Kensington confien a recuperar la normalitat institucional al més aviat possible, una cosa que previsiblement passarà quan Kate reprengui la seva activitat i els seus compromisos públics. Una tornada que, segons fonts pròximes a la família citades pel diari The Times no es produirà abans del 17 d’abril, el dia en què els fills dels prínceps de Gal·les tornaran a l’escola després de les vacances de Setmana Santa.