"Votar és el nostre deure patriòtic"

Els rivals que Putin ha deixat participar a les urnes ni tan sols s’atreveixen a dir que aspiren a guanyar

La primera de les jornades electorals a Rússia transcorre en un ambient de calma, a excepció d’alguns sabotatges puntuals a les urnes. Els comicis presidencials, que es prolongaran fins demà, certificaran una reelecció de Putin que tots donen per assegurada.

"Votar és el nostre  deure patriòtic"

Àlex Bustos

2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Ahir va començar la macrojornada electoral dels russos, que han de passar per les urnes per elegir el seu president. Tot i que els estudiants no havien d’assistir a classe, per la necessitat d’utilitzar els centres, era dia feiner. No obstant, ni al matí ni al migdia ni tan sols a la tarda, quan s’atapeeixen els autobusos i metros de Moscou pel tancament d’universitats i oficines, es palpava l’hora punta als centres electorals. Durant tot el dia els funcionaris van esperar els votants a les seves taules, a l’espera d’identificar-los al cens i donar-los el paper en què han de marcar quin dels quatre candidats volen com a líder.

És el cas d’un dels col·legis electorals del barri d’Otradnoie, al nord de la capital russa. A l’esmentat districte hi ha registrats més de 180.000 moscovites, dels quals només 662 han passat per l’urna en un dels 12 punts de votació a la seva disposició. Segons declarava una de les treballadores públiques a càrrec del procés electoral, es preveu "que durant els pròxims dies passi més gent, el cap de setmana", i valorava "la importància que té per al poble rus" expressar la seva opinió a les urnes.

La participació legitima els resultats electorals amb la intenció de projectar la imatge d’un procés net que plasma el pensament dels russos. D’aquí que, tal com informa el medi independent Vyortska, en algunes regions de l’Est Llunyà rus –la part del país més pròxima a Alaska– les autoritats van informar que 400 col·legis electorals ja havien registrat el 100% de participació el primer dia. En altres punts de la geografia russa s’intentava atraure –com es porta fent des de 2020– els votants amb possibles premis per a aquells que participin. Aquesta vegada són bàsicament premis en metàl·lic; altres vegades, fins i tot es van sortejar pisos i cotxes.

Entre els que sí que van participar en la cita electoral, que es prolongarà fins demà, predomina el perfil de persones grans, els que estadísticament consumeixen més mitjans de comunicació estatals, utilitzen menys internet i solen recolzar més Putin. Un d’ells és el Vladímir. Quan se li pregunta a qui ha votat, no dubta. "El president, és clar", afirmar rotundament. I es justifica: "Al passat ho vam tenir tot fatal (als anys 90 quan es va dissoldre l’URSS), no hi havia res a les botigues, mentre que actualment hi ha de tot". De la mateixa generació, la Galina té molt clar com veu Rússia. Quan se li pregunta sobre el futur del país, contesta "que amb Putin, tot anirà bé".

Notícies relacionades

Més tímid es mostra el Kiril, d’una altra generació més jove. "Votar és el nostre deure patriòtic", assegura repetint les paraules pronunciades per Putin en una de les seves últimes aparicions públiques, en què va demanar als seus compatriotes que participin en les eleccions. Així i tot, al preguntar-li a qui ha votat, prefereix guardar-se la resposta. "No em sento còmode parlant d’això", argumenta.

És vox populi que el president rus tornarà a guanyar aquests comicis. No només ho ha dit a les xarxes socials el president del Consell Europeu, Charles Michel, que va felicitar Putin irònicament divendres, sinó també els seus rivals a les urnes, que no es van atrevir a dir que aspiraven a guanyar.