La carrera a la Casa Blanca

Trumpistes creen imatges falses amb IA per captar afroamericans

Dotzenes de ‘deepfakes’, amb persones de raça negra somrient amb l’expresident, pretenen atraure el seu vot cap a l’opció republicana

Trumpistes creen imatges falses amb IA per captar afroamericans
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Simpatitzants de Donald Trump estan creant i compartint imatges falses generades per intel·ligència artificial (IA) per mirar de captar el vot dels afroamericans de cara a les eleccions que els Estats Units celebren el novembre que ve.

La BBC ha descobert dotzenes de deepfakes en els quals apareixen persones de raça negra fotografiant-se somrients junt amb l’expresident, una manipulació que tindria com a missió festejar-les perquè votin els republicans.

El 2020, la comunitat afroamericana va ser vital per garantir la victòria presidencial de Joe Biden. Un 87% dels electors negres van recolzar el candidat demòcrata i van girar l’esquena al magnat conservador. Tot i així, la investigació del mitjà públic britànic no ha trobat proves que vinculin directament aquestes imatges amb la seva campanya.

Els que han creat i compartit aquests muntatges són partidaris de l’expresident que busquen ajudar-lo tant sí com no. "No estic afirmant que sigui exacta", va explicar a la BBC el podcaster trumpista Mark Kaye, que va compartir una imatge generada amb IA a les xarxes socials, on té més d’un milió de seguidors.

El 2020, les comunitats afroamericana i llatina dels EUA van ser bombardejades amb missatges plens de falsedats que buscaven convèncer-les de no anar a votar, segons van detectar diversos experts. Aquestes tàctiques podrien anar a més aquest 2024. "Hi ha hagut intents documentats de dirigir de nou la desinformació a les comunitats negres, especialment als votants més joves," va denunciar Cliff Albright, cofundador del grup de campanya Black Voters Matter.

Propaganda i desinformació

Encara que puguin semblar reals, hi ha detalls d’aquestes imatges com els dits de les mans que permeten detectar que es tracta de contingut artificial. No obstant, molts poden donar-les per certes, com va observar la BBC entre els seguidors de Kaye.

"Si algú vota d’una manera o una altra per una foto que veu en una pàgina de Facebook, és un problema d’aquesta persona, no de la publicació en si mateixa", es va excusar aquest influencer conservador. Aquesta capacitat per seduir els receptors més convençuts és el que inquieta molts experts, que temen que la IA accelerarà la propaganda i la desinformació de cara a les eleccions presidencials del novembre. El 2024 és, a més, l’any electoral més important de la història, cosa que incrementa el problema.

Notícies relacionades

No és el primer cas de manipulació tecnològica a què s’enfronten els EUA. The New York Times ha identificat grups d’activistes trumpistes que s’han servit de la IA per crear imatges humiliants en què despullen o sexualitzen els seus rivals, des de la candidata republicana Nikki Haley fins a la dona de Ron DeSantis, governador de Florida ja retirat de la carrera presidencial. Fins i tot el fill de l’expresident, Eric Trump, ha recorregut a la IA per crear un imaginari èpic sobre el seu pare.

Aquest temor ha portat els legisladors nord-americans a prendre mesures. A principis de febrer, el Govern va anunciar la prohibició de les trucades automàtiques generades amb IA després que se suplantés la veu del president Biden en un intent d’enganyar votants demòcrates.