Haley es retira sense donar suport exprés a Trump

L’actual mandatari apel·la al vot dels que van recolzar la rival del magnat

Haley es retira sense donar suport exprés a Trump

I. N.

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Ahir va caure l’última barrera formal que quedava per frenar Donald Trump en el seu camí cap a la nominació republicana per a les eleccions del novembre. Nikki Haley, la governadora de Carolina del Sud que va deixar el càrrec per servir en el mandat de l’expresident com a ambaixadora davant les Nacions Unides, va anunciar que suspenia la seva carrera hores després que Trump tornés a arrasar en el superdimarts, amb victòries en 14 dels 15 estats en disputa.

Al contrari del que va fer després d’abandonar Ron DeSantis, el governador de Florida, Haley no va donar el suport a Trump com a candidat en el discurs que va oferir a Charleston ni va demanar el vot per a ell. És una postura també diferent de la d’altres antics aspirants com l’empresari Vivek Ramaswamy i el senador Tim Scott, que després de llançar la tovallola es van bolcar a fer campanya per l’expresident i ara han entrat a les travesses vicepresidencials. "Li toca a Trump guanyar-se els vots d’aquells del nostre partit i més enllà que no el van recolzar. Li toca triar", va dir Haley, que va citar Margaret Thatcher per dir: "Mai segueixis la massa, sempre pren la teva pròpia decisió".

Haley també va felicitar Trump com a "més que probable candidat" i li va desitjar "el millor, com li desitjaria a qualsevol president". Però el va criticar tan subtilment com clarament al denunciar polítiques aïllacionistes, al defensar el suport a Ucraïna, Israel i Taiwan com un "imperatiu moral" o a l’assegurar que els EUA necessiten "allunyar-se de la foscor de l’odi i la divisió".

Notícies relacionades

"Esquerra radical"

Trump va instar genèricament els votants de Haley a "unir-se al moviment més gran en la història de la nació", i va dedicar el temps a atacar-la, dient que va ser "recalcada" el superdimarts, que va rebre vots demòcrates i que molts dels seus fons de campanya eren de "demòcrates d’esquerra radical". En canvi Biden va fer una crida als votants de Haley. "Hi ha un lloc per a ells a la meva campanya", va dir. "Sé que hi ha molt en què no estarem d’acord, però espero que puguem trobar acord en els temes fonamentals de preservar la democràcia dels EUA; defensar l’Estat de dret; tractar-nos mútuament amb decència, dignitat i respecte, i preservar l’OTAN i alçar-nos contra els adversaris dels EUA".