Sánchez avisa: "L’ànima d’Europa està en risc"

El president espanyol avisa els socialistes europeus de l’auge de l’extrema dreta

Sánchez avisa: "L’ànima d’Europa està en risc"

Mauro Scrobogna / LaPresse

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Combatre l’extrema dreta a Europa. Aquest va ser ahir l’eix del discurs del president del Govern, Pedro Sánchez, en la inauguració del congrés del Partit dels Socialistes Europeus (PSE) a Roma. "L’extrema dreta està creixent a tot Europa, en molts llocs, recolzada per una dreta convencional que imita els seus arguments i tècniques populistes", va alertar. "L’ànima mateixa d’Europa està en risc", va afegir el líder espanyol, que va ser un dels més ovacionats pels assistents a la reunió celebrada al palau de la Nuvola de la capital italiana.

Amb l’horitzó de les pròximes eleccions europees, Sánchez va alertar d’aquesta manera d’aquests "fantasmes del passat que estan novament a les portes de les nostres institucions". "La falsedat, l’autoritarisme, estan armats de noves armes digitals i tenen aliats dins i fora de les nostres fronteres [...] Però els derrotarem com els hem derrotat abans", va assegurar. El PSE és l’alternativa perquè "la història continuï avançant en la direcció correcta", va continuar Sánchez, a l’evitar no obstant fer fer qualsevol referència a temes polèmics a Espanya, com el cas Koldo, o la llei d’amnistia.

Sánchez es va pronunciar en to similar al d’alguns dels seus col·legues europeus. "Aquesta és una elecció [les europees] molt important. [La disjuntiva està] entre una Europa ostatge de l’extrema dreta i una Europa progressista", va dir Stefan Löfven, president del PSE, que va citar expressament el partit espanyol Vox com una de les forces amb què els socialistes europeus "mai" col·laboraran. Europa necessita "solucions equilibrades", va afegir Mette Frederiksen, primera ministra de Dinamarca.

El tret de sortida de la campanya del PSE es produeix en un moment delicat. No només per les europees. Amb dues guerres en curs i una –la d’Ucraïna– que per dos anys ha mobilitzat enormes recursos econòmics i bèl·lics europeus i nord-americans, la mirada està també en les eleccions del novembre als EUA, en les quals Donald Trump és un dels favorits. En cas de guanyar el polèmic republicà, el temor és que la Unió Europea (UE) es quedi sola en el seu suport a Ucraïna.

Notícies relacionades

Cap de llista electoral

Amb això com a punt de partida, l’estratègia dels socialistes ha sigut elegir el luxemburguès Nicolas Schmit, actual comissari d’Ocupació i Drets Socials spitzenkandidat, com es coneix en alemany el cap de llista de les famílies polítiques de la UE. Ahir va ser la seva gran presentació internacional.