Els laboristes perden un escó, dividits per Gaza

El partit pateix un revés electoral després de retirar el suport al seu candidat a Rochdale per unes declaracions contra Israel

Els laboristes perden un escó, dividits per Gaza

Lucas Font

1
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El Partit Laborista del Regne Unit s’estava començant a acostumar a les nits electorals plàcides: l’afartament de la ciutadania amb un Partit Conservador desgastat després de 14 anys en el poder li ha valgut còmodes victòries en les eleccions celebrades en els últims mesos. Però el triomf ahir de l’excèntric exdiputat laborista George Galloway en les eleccions parcials de Rochdale, una circumscripció a l’àrea metropolitana de Manchester, va suposar la cirereta a un caos desencadenat fa només unes setmanes, quan el líder del partit, Keir Starmer, va retirar el suport oficial al seu candidat, Azhar Ali, després de sortir que sortissin a la llum unes polèmiques declaracions seves contra Israel.

Starmer va optar per aquesta via malgrat que els terminis ja no permetien al seu partit presentar un altre candidat, en una circumscripció segura per a ells i que es va veure obligada a celebrar eleccions parcials després de la mort del diputat laborista Tony Lloyd a mitjans de gener. La decisió de retirar el suport oficial a Ali va donar ales a Galloway per obtenir la victòria amb gairebé el 40% dels vots, relegant l’excandidat laborista a la quarta posició amb el 7,7% dels sufragis. El remei va ser pitjor que la malaltia per a Starmer, qui no només va sacrificar un escó segur per al seu grup, sinó que va obrir les portes del Parlament a un diputat molt més crític amb Israel que Ali.

Notícies relacionades

"Starmer, això és per Gaza. Has pagat i pagaràs un alt preu pel paper que has exercit al permetre, incitar i encobrir la catàstrofe que s’està produint actualment a la Palestina ocupada", va dir Galloway després de confirmar la seva victòria. El nou diputat fa anys que és un candidat molest per al Partit Laborista. Va ser membre del Parlament amb els laboristes durant 16 anys, fins a la seva expulsió el 2003 per "desprestigiar el partit", una decisió que ell sempre ha atribuït a la seva oposició a la guerra de l’Iraq i a les seves crítiques contra el llavors primer ministre i líder del partit, Tony Blair.

Malgrat l’expulsió, Galloway va aconseguir un escó al Parlament el 2005 i el 2012 com a candidat del partit Respect i va sumar 26 anys com a diputat.