El conflicte del Pròxim Orient

Israel al·lega que va prendre mesures per prevenir el genocidi a Gaza

Malgrat l’avís del Tribunal Internacional de Justícia, 5.000 palestins han mort en un mes

Israel al·lega que va prendre mesures per prevenir el genocidi a Gaza

ernesto ekaizer

2
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

Mentre ahir van finalitzar les sis audiències sobre l’ocupació d’Israel a Cisjordània, Jerusalem Est i la Franja de Gaza amb la intervenció d’Espanya –ha sigut un dels 49 països juntament amb Palestina, país observador davant les Nacions Unides, que hi han exposat la seva opinió–, el Govern de Benjamin Netanyahu afirma al seu informe al Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) de la Haia que ha adoptat mesures que se li exigien el 26 de gener –segons l’ordre del TIJ– per evitar el "possible genocidi" a Gaza, a sol·licitud de la demanda de Sud-àfrica. La realitat: a l’ordenar mesures cautelars, el TIJ va xifrar en 25.000 palestins els morts i els números coneguts ahir ascendeixen a 29.782. Són 4.782 morts més, majoritàriament dones i nens.

El TIJ va donar el termini d’un mes a Israel per presentar un informe sobre el compliment de les sis mesures d’emergència ("no matar civils palestins"; comunicar a l’"Exèrcit israelià que no ha de tenir una conducta que incorri en la vulneració de la convenció contra el genocidi"; "assegurar l’aprovisionament d’aigua, menjar i electricitat" (i tres més). La primera secretària del Tribunal, Monique Legerman, va assenyalar a aquest diari que l’informe s’havia rebut ahir a la Haia: "Hem rebut l’informe i l’hem cursat al país demandant, Sud-àfrica, com és norma, i presumeixo que presentarà al·legacions davant el Tribunal sobre el seu contingut", va assenyalar. Fonts jurídiques que segueixen el plet assenyalen que Israel assegura al TIJ que ha adoptat mesures en la línia del que se li exigia des del punt de vista humanitari.

Notícies relacionades

Segons el diari israelià Haaretz es tracta "d’un informe breu" en el qual enumera una sèrie d’accions ordenades immediatament després de la sentència del TIJ. Entre d’altres, l’Exèrcit informa que està investigant casos de crims de guerra comesos per alguns dels seus membres. El TIJ va eludir dictaminar l’alto el foc immediat sol·licitat per Sud-àfrica. L’argument subjacent era que sent un tribunal de països de l’ONU no havia d’ordenar una mesura que només afectava una de les parts en disputa, Israel, ja que l’organització Hamàs, que governa Gaza, no era part en el plet.

El resultat és que el "possible genocidi" –qualificació jurídica del TIJ en aquesta fase de la demanda de Sud-àfrica– s’ha incrementat des del 26 de gener, ja que els morts a Gaza ascendeixen gairebé a 30.000 palestins. En aquest context van finalitzar ahir a la Haia les sis audiències dedicades a il·lustrar el TIJ sobre les conclusions legals de les polítiques posades en pràctica per Israel en els anomenats territoris ocupats de Cisjordània i Jerusalem Est.