El Govern palestí en ple presenta la dimissió a Abbas

El primer ministre apunta a la situació "política, econòmica i de seguretat"

El Govern palestí  en ple presenta  la dimissió a Abbas

Andrea López-Tomàs

1
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

L’Autoritat Palestina (AP) es revolta i diu adeu el primer ministre, Mohammad Shtayyeh. Ahir, el doctor Shtayyeh va presentar la seva dimissió i la del seu Govern al president Mahmud Abbas per la situació "política, econòmica i de seguretat" derivada de l’"agressió" d’Israel contra la Franja de Gaza i "l’escalada sense precedents a Cisjordània, inclòs Jerusalem Est". Aquest moviment arriba enmig de creixents pressions per part dels EUA sobre l’AP perquè treballi en una estructura política capaç de governar un futur Estat palestí després de la guerra de Gaza, que ja ha segat gairebé 30.000 vides, malgrat que les autoritats israelianes van negar qualsevol possibilitat d’un escenari nacional d’aquest tipus per als palestins. La renúncia, que ha de ser acceptada per Abbas, està motivada per l’objectiu de permetre la formació d’un consens ampli en vista als futurs acords polítics.

Notícies relacionades

"Aquesta decisió de dimitir es va produir a la llum de l’escalada sense precedents a Cisjordània i Jerusalem i la guerra, el genocidi i la gana a la Franja de Gaza", va dir Shtayyeh durant una sessió del Gabinet a Ramal·lah, segons va informar l’agència palestina de notícies WAFA. La dimissió s’ha presentat en bloc per part de tot el Govern palestí, el número 18è des de la creació de l’AP després dels Acords d’Oslo fa 30 anys. Shtayyeh, juntament amb 19 ministres homes i tres dones, era en el càrrec des d’abril del 2019. La majoria del Gabinet està integrat per membres de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina, sobretot del partit Fatah, el mateix al qual pertany Abbas, i altres formacions més petites juntament amb figures independents. Tant Hamàs com el Gihad Islàmic són fora d’aquest Govern.

Mentrestant, el gabinet de guerra d’Israel ja ha rebut el pla de l’Exèrcit per expandir la seva ofensiva terrestre dins de la Franja fins a Rafah, a l’extrem sud on s’acumulen un milió i mig de gazians desplaçats. L’oficina del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va anunciar la presentació d’"un pla per evacuar la població de les zones de combat a la Franja", sense especificar ni els detalls d’aquest projecte. La situació humanitària a l’enclavament supera la tragèdia. Mig milió de persones tenen alt risc de morir per inanició, segons l’ONU.