Dos anys de la invasió russa

Tres lliçons per a la guerra

Els tradicionals postulats tàctics i estratègics s’estan trencant ràpidament

La contesa a Ucraïna ha obert una nova era. Han aflorat novetats per a un nou camp de batalla robotitzat i digital on cobren gran importància els drons, les aplicacions mòbils per informar de la ubicació de l’enemic i el creixent pes de la intel·ligència artificial

Tres lliçons per a la guerra

Dmytro Smolienko - Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La primera fase de la invasió d’Ucraïna, el 2014, amb la presa de Crimea pels "homenets verds", soldats russos sense emblemes ni distintius, va ser la més clara irrupció de la guerra híbrida. Des d’aleshores, la cadena de novetats en la manera de fer la guerra s’ha anat accelerant. Són moltes, i aclaparadores. La fase actual de la contesa desencadenada per Rússia compleix dos anys trencant postulats tàctics i estratègics tradicionals, amb noves evidències sobre les debilitats de l’arma cuirassada, l’insustituïble que és una bona logística de la munició, el poder de la defensa antiaèria, la proporció u a tres o un a cinc de baixes entre qui defensa i qui ataca parapets, el valor del domini cognitiu, la represa amenaça nuclear, la potència de les forces especials o la impossibilitat d’aproximació a la costa d’unitats navals i desembarcaments d’infanteria de Marina.

La guerra a Europa funda una nova era. Han aflorat novetats per a un nou camp de batalla robotitzat i digital i, no obstant, els morts es continuen comptant per centenars de milers en camps minats, runa i trinxeres com les de sempre. El general Francisco Dacoba Cerviño, director de l’Institut Español d’Estudis Estratègics, ho va resumir la setmana passada al Centre d’Estudis Polítics i Constitucionals: la d’Ucraïna és "la guerra dels anys 20 del segle XX als anys 20 del segle XXI".

Ja a Síria i a l’Alt Karabakh es va provar el dron com a arma i proveïdor d’intel·ligència, però la seva proliferació al front d’Ucraïna, amb intensitat fins ara desconeguda, feia que l’analista de l’Atlantic Council, Mikola Bielieskov, es plantegés si "ens trobem davant la primera guerra de drons de la història". Ja no hi haurà més guerres sense drons. En l’inici del tercer any de lluita, Ucraïna continua aguantant l’embat rus gràcies a l’ajuda occidental, però també gràcies als seus milers de drons.

"Enviem bolquers, medicaments i material escolar per als nens... Però també enviem drons", explica Antonina Rohalska, coordinadora de Slavutich, principal club d’ucraïnesos al País Valencià. Des d’Alacant, l’associació d’Antonina va aconseguir enviar 13 aparells el 2023. Des de Madrid, diu Roman Tsaisev, dirigent d’Unidos con Ucrania, ha reunit en tot Espanya "més de 1.000 drons" per enviar des que va començar la guerra.

Ucraïna ha creat per força una nova indústria de robots voladors amb la qual ha parat molts moviments cuirassats, d’infanteria i navals per part de Rússia. El dron ha proporcionat simetria a la guerra: David contra Goliat, una arma barata i suïcida però, sobretot, abundant.

Opina el general Dacoba que "abans, el problema del comandant era saber què passava a l’altre costat del turó. Ara el problema dels llocs de comandament és l’excés d’informació i com digerir-la". A Ucraïna ha començat una nova versió del camp de batalla basat en l’anomenada "sensorització dels elements del combat", que cada carro, cada embarcació, cada pilot de soldats i llocs de comandament estiguin connectats en un núvol d’adquisició d’informació, localització d’objectius i cops coordinats.

Camp de batalla transparent

Dacoba ho anomena "el camp de batalla transparent". Se n’han vist mostres en els atacs per part d’Ucraïna a llocs de comandament russos o en la matança que els seus míssils van ocasionar la nit de Cap d’Any del 2022 en un cobert convertit en caserna al Donbass, des del qual centenars de soldats russos felicitaven les festes amb els seus mòbils, de manera que van delatar letalment la seva posició i els seus números.

La interconnectivitat ja no passa únicament pels soldats d’uniforme. L’aplicació ePPO s’ha estès als mòbils dels civils ucraïnesos. Amb ella, poden avisar el seu exèrcit d’albiraments d’avions, míssils, drons o altres vehicles de l’enemic.

Notícies relacionades

Intel·ligència artificial

No es tracta de Sora ni de Chat GPT, però sí de sistemes d’IA que els EUA i el Regne Unit han proporcionat a Ucraïna per ajudar a digerir l’allau de dades. La millora de la interconnectivitat al camp de batalla fa "més que probable", segons un oficial espanyol del Cos d’Enginyers de l’Exèrcit, que aquest tercer any de guerra l’Exèrcit ucraïnès agafi una mica d’aire desenvolupant la fase de l’eixam per als seus drons. És a dir, que es vegi algun atac de màquines coordinades que intentin saturar les defenses russes en territori de Rússia, "fins i tot en direcció a Moscou". A partir de la guerra d’Ucraïna s’assajarà la interacció entre màquines, armes autònomes, IA per proporcionar consciència situacional a cada aparell en una ofensiva.

Temes:

Intel Ucraïna