BCN, capital tecnològica
La tensió geopolítica altera la cadena productiva del sector
La rivalitat entre potències, l’auge del nacionalisme i la postpandèmia acceleren el replegament de la globalització i reconfiguren el negoci tecnològic
Cada telèfon mòbil és un petit mapamundi, si s’atén l’origen de les matèries primeres amb què es produeix, la procedència dels seus components i les fàbriques on s’acoblen. El quars de la pantalla pot venir dels Estats Units o de la Xina, però el potassi per millorar la seva resistència potser ve del Canadà o de Bielorússia. La microelectrònica de l’interior podria incloure coure de Xile, plata de Mèxic i tungstè de Rússia i, per regular la seva temperatura, és essencial el tàntal extret del coltan a la República Democràtica del Congo. La seva ànima energètica rau en la bateria, creada potser amb liti de l’Argentina i grafit de l’Índia. Els microxips i semiconductors venen probablement de Taiwan o de Corea del Sud, mentre que el sistema operatiu es va idear a Califòrnia. El producte acabat no surt d’una botiga,sinó de fàbriques a la Xina, al Vietnam o a l’Índia.
Aquesta volta al món en una trucada ha fet del smartphone un dels símbols de la globalització, un fenomen que s’assenta en la deslocalització de les cadenes de producció i que requereix una certa harmonia en les relacions internacionals per mantenir greixats els fluxos del comerç global. No en va, els seus anys feliços van arribar durant el període unipolar que va seguir la victòria dels Estats Units en la guerra freda, una època que ja no existeix. La creixent rivalitat entre potències, l’auge del nacionalisme i les lliçons que va deixar la pandèmia estan precipitant el replegament de la globalització i, pel camí, reconfigurant el negoci tecnològic. El sector que té les claus del futur.
"La competència geopolítica en el sector és cada vegada més ferotge i ho està complicant tot", assegura Francisco Jerónimo, vicepresident per a Europa de la International Data Corporation (IDC), consultora de referència en el mercat tecnològic. "Aquells que siguin capaços de controlar noves tecnologies com el 6G o la intel·ligència artificial seran capaços de controlar el que passa arreu del món". Els principals competidors en aquesta història són Amèrica del Nord i Àsia. Del primer surten els sistemes operatius i les aplicacions dominants en la majoria de telèfons del món. Un negoci acaparat per Google i Apple. En el segon es fabriquen el gruixla majoria dels components del hardware, des de processadors fins a bateries o targetes de memòria. Principalment a la Xina, al Vietnam i a l’Índia, però també a Taiwan, a Corea i ael Japó.
Els semiconductors i processadors són els elements més cobejats del hardware, ja que poques companyies els fabriquen, com es va veure durant la pandèmia. Taiwan, Corea i la Xina concentren la seva producció, però una part significativa del disseny i la propietat intel·lectual està en mans d’empreses nord-americanes, com Intel i Qualcomm. Aquesta mena de divisió del treball intercontinental, en el qual Europa exerceix un rol secundari, va funcionar relativament bé fins que Washington va mirar de posar-la portes al camp sota la presidència de Donald Trump.
Contra l’expansió xinesa
Sota l’argument que companyies com Huawei i ZTE no eren de confiança per la seva presumpta subordinació al règim xinès, els va tancar les portes del mercat nord-americà mentre va forçar Google a denegar-los el servei d’Android. Una campanya acompanyada de fortes pressions a la Unió Europea i altres aliats occidentals perquè renunciessin als sistemes de 5G de Huawei, una de les companyies que liderava el seu desplegament a Europa.
"Els EUA miren de frenar l’expansió de la tecnologia xinesa i algunes de les seves companyies en altres regions del món perquè si la Xina és capaç de dominar el desplegament del 5G, tant Washington com Brussel·les seran totalment dependents de Pequín", assegura Jerónimo. Aquesta guerra tecnològica, lliurada en canonades de proteccionisme, ha portat la Xina, Rússia i l’Índia a desenvolupar els seus propis sistemes operatius, encara en fase incipient. I, en paral·lel, Occident està mirant de diversificar riscos, basculant cap a l’Índia o al Vietnam per manufacturar allà una part de la seva producció.
Repatriació de la indústria
La rivalitat entre la Xina i els EUA és només una de les variables de l’equació. Tant la pandèmia de la covid, que va dinamitar durant mesos les cadenes de subministraments del comerç mundial, com les brutals guerres a Ucraïna i Gaza, amb les seves costoses ramificacions per al trànsit marítim al mar Roig, han accelerat el debat sobre la relocalització i la sobirania tecnològica. "A Occident s’estan prenent mesures per repatriar part de les indústries estratègiques que hem deixat marxar en els últims 30 anys", diu Cristian Castillo, professor d’Economia de la UOC. "Però són processos que requereixen temps. Una fàbrica de semiconductors necessita tres o quatre anys per entrar en funcionament".
Notícies relacionadesApple, per exemple, ha anunciat que començarà a fabricar part dels seus productes als EUA, mentre que Nokia ho fa a Hongria. "Cada vegada veurem a més marques que produeixen a les seves regions d’origen o almenys acoblaran allà els seus productes, perquè és més barat en termes de transport i ajuda a diversificar riscos, diu Jerónimo, vicepresident d’IDC Europa.
La guerra tecnològica no ha irromput al mateix nivell en l’àmbit de les matèries primeres, el més de mig centenar de minerals i metalls que s’utilitzen per fabricar els smartphones. Però la febre per alguns d’ells, com el coltan, l’or, l’estany i el tungstè, els anomenats "minerals de sang", està alimentant conflictes armats com el del Congo i està fomentant la inestabilitat en algunes regions. "Potser no hem arribat a aquest punt per la interconnexió dels mercats. Si la Xina restringís l’accés de companyies estrangeres a les seves terres rares, probablement tancarien la porta a certes tecnologies, per la qual cosa acabaria pagant un preu", afirma Kristin Vekasi, geoeconomista de la Universitat de Maine. Un pragmatisme que és susceptible de canviar si la bel·ligerància entre les grans potències continua augmentant.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- A sant adrià de besòs A l’interior de les Tres Xemeneies
- Obres pendents Rosari de queixes a l’estació del Nord
- Successos La maquinista que va atropellar una menor a Montcada dona positiu en drogues
- Pugna pel lideratge ERC pressiona perquè el seu centenar de càrrecs al Govern l’abandonin
- Jocs Paralímpics Quan ajudar és el pitjor càstig
- Pagament mensual La Seguretat Social avisa els pensionistes que vulguin cobrar 31 euros extra
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- La cursa electoral Així estan les enquestes als Estats Units: Biden, Trump i les primàries republicanes
- Accions Pitjor és millor
- Cine Un servei públic