La família de Navalni rep el cosde l’opositor rus mort

La família de Navalni rep el cosde l’opositor rus mort

Dmitri Lovetsky/AP

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cos de l’opositor rus Aleksei Navalni, mort fa 10 dies de manera inesperada en una presó de l’Àrtic, va ser entregat ahir a la seva família a la ciutat àrtica de Salekhard, segons va informar el seu portaveu. La família i els seguidors de l’opositor han acusat el president rus, Vladímir Putin, d’assassinar-lo, una acusació rebutjada pel Kremlin. Navalni va sobreviure el 2020 a un intent d’enverinament i feia anys que estava a la presó, sotmès a dures condicions que algun cop havien inclòs el confinament solitari.

La família de Navalni va informar a les xarxes socials que en el seu certificat de naixement consta que va morir per causes naturals, però hores abans que s’entregués el cos, la seva viuda, Iulia Navàlnaia, va acusar el "diabòlic" Putin d’haver "torturat" el cos del seu oponent polític. Els aliats de l’opositor mort van instar els seus seguidors a "no relaxar-se", mentre que el seu portaveu va escriure a X que no se sap fins ara si l’autoritat russa permetrà a la família celebrar el seu funeral "com la família vol i Aleksei mereix".

Notícies relacionades

En un comunicat emès per reafirmar el seu suport a Ucraïna en el segon aniversari de la invasió russa, els líders del G-7 van reclamar a Moscou que aclareixi les circumstàncies de la mort de Navalni i alliberi "tots els presoners injustament detinguts". "Els culpables de la mort de Navalni hauran de retre comptes, i això inclou la imposició de noves mesures restrictives en resposta a les violacions dels drets humans i els abussos a Rússia", va afegir el comunicat del G-7.

En un vídeo a YouTube, Navàlnaia va afirmar que continuarà lluitant contra el règim de Putin i va acusar el president d’haver pres el cos del seu marit com a "ostatge". Aquesta setmana, la família va denunciar que les autoritats els haurien demanat que renunciessin a un funeral públic per a Navalni com a condició per haver-los entregat el cos.