Kíiv denuncia l’execució de soldats ferits que no van poder sortir d’Avdíivka

Ucraïna acusa Rússia de cometre crims de guerra i d’incomplir un pacte que garantia un tracte humà als militars que no van poder ser evacuats després que la ciutat caigués en mans russes

Kíiv denuncia l’execució de soldats ferits que no van poder sortir d’Avdíivka

IRENE SAVIO

4
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

"Sí, lamentablement és veritat". La Natalia respira alleujada perquè el seu marit ja és a Kíiv i ha aconseguit sortir d’Avdíivka, la localitat de l’est d’Ucraïna de la qual les tropes ucraïneses s’han retirat en els últims dies, però es lamenta de la mort d’alguns soldats ferits que no van poder ser evacuats i van morir després que la ciutat caigués en mans russes.

Segons ha denunciat l’Exèrcit de Kíiv, les tropes del Kremlin van executar almenys sis soldats ucraïnesos que va ser impossible treure d’Avdíivka a causa de la gravetat de les seves lesions. "Crec que es podria haver evitat si els comandaments [ucraïnesos] els haguessin dit que abandonessin [abans] aquestes posicions. Avdíivka estava completament envoltada", explica aquest dimarts a EL PERIÓDICO la Natalia, abans d’afegir que li agradaria que hi hagués "una investigació" sobre com va passar, tot i que dubta que tingui lloc.

En les últimes hores, s’han succeït a Ucraïna testimonis sobre la retirada ucraïnesa d’Avdíivka. Alguns dels relats han sigut fets per testimonis directes, com el de Víktor Biliak. En una desoladora publicació a Instagram, Biliak explica com un comandant li va comunicar que, en l’evacuació durant la retirada, calia deixar gent enrere. "Llavors què, ¿no hi haurà evacuació?", va preguntar el soldat. "No, deixin els 300 [soldats ferits] i cremin-ho tot", va respondre el comandant, segons Biliak, les paraules del qual van ser també recollides per la CNN.

El d’Andrii Dubnytskyi és un altre dels casos que han sortit a la llum. En declaracions al mitjà ucraïnès Slidstvo.info, la seva dona, Liudmila, va assegurar: "Vam parlar a les 10 del matí [de dijous]. Estava ferit a l’engonal, trontollava, intentava fer broma, va començar a plorar. Després ens vam enviar missatges...". I després va afegir: "L’últim missatge va ser a les 12, deia que seria capturat".

Ucraïna va confirmar diumenge la mort d’almenys sis soldats. Segons l’Oficina del Fiscal General d’Ucraïna, eren unitats d’una brigada mecanitzada de les Forces Armades i estaven greument ferits. L’autoritat ha obert una investigació pel suposat homicidi dels sis homes com un crim de guerra, ja que matar presos de guerra "constitueix una violació de la Convenció de Ginebra", segons el comunicat publicat per la fiscalia. Kíiv acusa els russos d’haver incomplert un acord pactat durant la retirada per garantir un tracte humà als ferits.

En un vídeo difós a les xarxes socials russes, es mostren diversos soldats tirats a terra enmig de bassals de sang i amb les mans lligades a l’esquena. Segons mitjans ucraïnesos, pròxims als morts els van identificar gràcies a tatuatges, roba i objectes visibles a les imatges.

Avdíivka ha estat sota pressió des que els separatistes prorussos van ocupar la província de Donetsk el 2014. No obstant, des d’octubre del 2023, segons l’Institut de la Guerra (ISW, per les seves sigles en anglès), la ciutat ha sigut objecte d’una "ofensiva localitzada". La batalla va ser fins i tot observada de prop per part del president rus, Vladímir Putin, que "va destacar l’esforç ofensiu rus a prop d’Avdíivka, probablement per presentar-lo com un èxit davant l’audiència interna russa i per justificar encara més la guerra russa a Ucraïna", va assenyalar l’ISW.

La presa de la ciutat, no obstant, es va produir en un moment delicat per a les forces ucraïneses, a pocs dies del nomenament d’Oleksandr Sirski com a nou comandant en cap de les Forces Armades d’Ucraïna. Sirski va reemplaçar Valeri Zalujni, un general molt popular que havia ocupat el càrrec des del principi de la invasió russa a gran escala el febrer del 2022.

Salvar vides

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, afirma que la decisió de retirar-se d’aquesta població del Donbàs es va prendre "per salvar vides". En aquestes circumstàncies, un bloguer militar ucraïnès, Iuri Butusov, ha destacat que encara no es té certesa de com van morir els soldats ucraïnesos ferits d’Avdíivka. "Aquests ferits eren incapaços de moure’s per si mateixos, i no hi havia vehicles d’evacuació disponibles per poder transportar-los. A causa del complet setge de Zenit, cap vehicle podia passar per evacuar-los", ha assenyalat Butusov.

Notícies relacionades

De la mateixa manera, la 110a Brigada Mecanitzada Separada, a la qual pertanyien els ferits, ha confirmat que hi va haver una negociació amb les forces russes, i que es va pactar que serien posteriorment intercanviats per altres presos. "Ells [van acceptar] evacuar els nostres ferits i prestar-los assistència, i posteriorment intercanviar-los [per altres presoners de guerra]", ha escrit el grup. No obstant, poc després, a les xarxes socials va aparèixer un vídeo amb la terrible notícia.

Els membres de l’Exèrcit rus són "terroristes i criminals de guerra que van disparar contra els desarmats i els ferits", ha clamat la brigada, abans de prometre venjança per cada guerrer executat.