Maduro entra en campanya sense esperar l’oposició

El mandatari veneçolà se salta els protocols per celebrar unes eleccions que encara no tenen data ni rivals polítics clars

Maduro entra en campanya sense esperar l’oposició

EFE

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L’Assemblea Nacional (AN) i diverses organitzacions polítiques i socials que orbiten al voltant del Govern veneçolà van decidir formar una comissió que discutirà les activitats relacionades amb les eleccions presidencials d’aquest any. De fet, Nicolás Maduro es va avançar a les formalitats. Tot i que encara es desconeix la data de la contesa i els seus participants, el president ha començat en els fets la seva campanya.

Maduro va anunciar al seu torn la construcció de cinc milions de vivendes, la creació de missions d’ajuda social que atenguin el problema de la desigualtat i impulsin el desenvolupament de la joventut i una sèrie de mesures que permetin la recuperació econòmica. A més, va garantir que, aquesta vegada, la lluita contra la burocràcia estatal serà exitosa. L’auguri de bonança es va complementar novament amb l’exercici de la mà dura i ja no estesa cap a l’oponent. La peculiaritat d’aquest llançament, assenyalen els seus adversaris, està relacionada amb una nova onada repressiva que es desplega en diversos fronts, inclusivament l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans (Oacnudh), en què els seus integrants acaben de ser expulsats. "A tots els fronts de batalles els derrotarem a les seves sancions, a les seves amenaces, a la seva maldat i a la seva perversitat, per on vinguin. Tinguin la seguretat absoluta, imperialistes, no tenen vida amb Veneçuela", va afirmar Maduro.

Des que va començar l’any, 32 persones han sigut detingudes, entre ells militars, civils i fins i tot una activista dels drets humans. El fiscal general Tarek William Saab els relaciona amb quatre conjures contra Maduro, desbaratades pels serveis d’intel·ligència i les Forces Armades del país.

"Atacs exacerbats"

L’expulsió dels representants de l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans per "atacs exacerbats" va completar una setmana de tensions polítiques. "Busquen crear una espècie de tutela als nostres poders públics (...) Això en cap Estat és tolerable", va dir al respecte el ministeri d’Exteriors. Anys enrere, l’Oacnudh s’havia instal·lat després d’una visita a Caracas de la seva llavors comissionada, la xilena Michele Bachelet, per tal de revisar denúncies sobre execucions extrajudicials perpetrades per agents de seguretat durant la crisi del 2017. Les relacions es van trencar hores després que fos arrestada l’advocada Rocío San Miguel. L’Oacnudh va expressar la seva preocupació i va reclamar que es respectin "les garanties del degut procés". Exteriors li va retreure que només s’interessés en protegir persones que han intentat subvertir l’ordre constitucional i crear violència a Veneçuela. Al seu torn, Saab va qualificar de "mitòmanes" les oenagés per assegurar que San Miguel havia sigut segrestada com a les dictadures sud-americanes fa gairebé mig segle. "Tergiversen la desaparició, hi va haver una ordre de captura basada en una investigació penal".

La Plataforma Unitària, que agrupa a part de l’oposició que va negociar a Barbados amb el Govern una agenda per realitzar unes eleccions presidencials transparents, va rebutjar la mesura adoptada pel Palau de Miraflores. L’expulsió de l’Oacnudh "ratifica el caràcter totalitari del règim". Els acords assolits a l’octubre han entrat en una zona pantanosa i sense horitzó des del moment que el Tribunal Suprem va ratificar que María Corina Machado, la candidata opositora, no pot participar de les eleccions perquè pesa sobre ella una inhabilitació de 15 anys.

"Els subversius"

Notícies relacionades

La figura del "subversiu" s’ha instal·lat amb força. Els opositors són qualificats així si donen sospites sobre les revelacions estatals davant els suposats intents d’assassinat de Maduro.

L’acord de Barbados va obrir l’esperança d’unes eleccions sense les anomalies del 2018. Des de la inhabilitació de Machado i Capriles, aquest full de ruta es va convertir en un mer balboteig. Citat per la revista Tal Cual el sociòleg Damián Alifa afirma que el madurisme prefereix "ser sancionat que estar fora del poder".