Guerra a l’est d’Europa

El bloqueig d’ajuda militar dels EUA fa perillar el múscul defensiu d’Ucraïna

El fracàs de la llei nord-americana que unia ajuda exterior amb immigració dificulta la capacitat de contraofensiva de Kíiv 

Els avanços russos contrasten amb unes forces ucraïneses exhaustes

El bloqueig d’ajuda militar dels EUA fa perillar el múscul defensiu d’Ucraïna

Ricardo Mir de Francia

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

A finals de setembre de l’any passat, Volodímir Zelenski va viatjar a Washington per mirar de mantenir viu el suport nord-americà a Ucraïna davant la creixent oposició en les files republicanes a continuar finançant la seva defensa davant l’agressió russa. El missatge del president ucraïnès no va passar inadvertit entre els congressistes: "Si no podem aconseguir l’ajuda, perdrem la guerra", va dir després el demòcrata Chuck Schumer a tall de resum. Zelenski va aconseguir salvar aquella bola de partit, però des d’aleshores tot s’ha tornat molt més complicat. La llei que vincula l’ajuda militar a Ucraïna amb la seguretat fronterera dels EUA va fracassar dimecres al Senat. No és encara la seva sentència de mort definitiva, però ha posat sobre la taula una pregunta peremptòria: ¿podrà sobreviure Kíiv en cas que s’eixuguin les armes i els fons nord-americans fins a finals d’any com a mínim?

El moment és el pitjor dels possibles per a Ucraïna. Potser el més advers des de finals del 2022, quan les seves tropes van aconseguir els seus últims èxits significatius al camp de batalla, alliberant diverses regions ocupades per Rússia. Les tropes del Kremlin tornen a portar la iniciativa. Avancen a punts del Donbass i acumulen forces a Khàrkiv per mirar de reconquerir la província. La seva empenta contrasta amb unes forces ucraïneses exhaustes i amb serioses carències de munició, cosa que s’està traduint en un augment de les baixes locals i la impossibilitat de planificar futures operacions, segons ha dit a Financial Times l’analista militar del Royal United Services, Jack Watling.

A tot això caldria afegir-hi la confusió (i presumible malestar entre la tropa) que crearà la destitució del general Valeri Zalujni, anunciada dijous per Zelenski, l’home que ha dirigit la defensa ucraïnesa des de l’inici de la guerra. O la llei per mobilitzar nous reclutes que s’ultima al Parlament. Sense garanties sobre el suport dels EUA, és qüestionable que generi una resposta massiva de la ciutadania, ja per si mateixa reticent a la mobilització.

Per més que la Casa Blanca fracassi en els seus intents d’aprovar els 60.000 milions de dòlars que esperen sobre la taula del Congrés, les armes no s’assecaran de cop. Els compromisos previs garanteixen que continuïn fluint durant diversos mesos o fins i tot anys. Per això els experts esperen un declivi gradual que, no obstant, serà cada vegada més perceptible al camp de batalla. "Ucraïna no serà capaç de llançar contraofensives. Per al febrer o març, tindrà dificultats per portar a terme contraatacs a escala local i, a principis d’estiu, patirà per repel·lir els atacs russos", escriu el coronel retirat dels Marines i analista del Center for Strategic and International Studies, Mark Cancian. "En algun moment, el front es col·lapsarà i Rússia imposarà una pau dura".

El drama d’Ucraïna és que la seva ajuda no només s’ha enredat en la política interna dels EUA, extraordinàriament caïnita, sinó també en la seva campanya electoral. Un període en què les concessions al rival es consideren poc menys que una traïció. Particularment en el Partit Republicà de Donald Trump. Després de veure com fracassava el seu primer intent, la Casa Blanca ha desvinculat l’ajuda a Ucraïna dels fons per a la seguretat a la frontera. Tracta que sigui aprovada com a part d’un paquet que inclou també 35.000 milions d’ajudes addicionals a Israel.

Notícies relacionades

A la Cambra alta

Però el primer intent ja va fallar ahir a la Cambra alta, a priori més receptiva que la baixa, en poder dels conservadors. "Si no honrem el nostre compromís amb Ucraïna, no hi haurà una sola nació –amiga o rival– que confiï plenament de nou en nosaltres", va escriure en les xarxes el senador demòcrata, Mark Warner. Washington es juga la seva credibilitat, però no seria la primera vegada que deixa penjats els seus aliats, com saben bé els afganesos.