Netanyahu ordena a l’Exèrcit israelià que es prepari per entrar a Rafah

Més de la meitat de la població de la Franja de Gaza s’amuntega a l’última gran urbs que queda per destruir a l’enclavament

Netanyahu ordena a l’Exèrcit israelià que es prepari per entrar a Rafah

Andrea López-Tomàs

1
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

L’Exèrcit israelià sembla disposat a no deixar ni un racó de la Franja de Gaza sense visitar. El seu últim destí és la ciutat de Rafah, a l’extrem sud que fa frontera amb Egipte. Allà, el milió i mig de població desplaçada gaziana, sense ja cap altre lloc on escapar, passa les seves hores angoixada, mentre, a Jerusalem, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ordena a les seves forces entrar a l’última gran urbs que els queda per destruir a l’enclavament. Durant la nit de dimecres, els bombardejos van matar 13 persones i, al llarg del dia, almenys 130 gazians van morir a tot l’enclavament pels atacs hebreus, segons el Ministeri de Sanitat. Després del rebuig israelià de la seva proposta de l’alto el foc, el líder de Hamàs, Ismail Haniyeh, estava ahir al Caire per continuar les negociacions.

Notícies relacionades

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, va advertir de les greus conseqüències que podria tenir una invasió terrestre de Rafah: "Augmentaria exponencialment el que ja és un malson humanitari amb conseqüències regionals incalculables". Rafah és el principal punt d’entrada de l’ajuda humanitària i més de la meitat de la població de la Franja s’ha refugiat allí, tal com ho va indicar l’Exèrcit israelià, que ho va considerar "zona segura". Egipte ja ha expressat que qualsevol operació allí o desplaçament massiu a través de la frontera soscavarà el seu tractat de pau de quatre dècades amb Israel.

Netanyahu va anunciar dimecres que ha ordenat als militars "preparar-se per operar" allà i que la "victòria total" contra Hamàs és qüestió de mesos.