Guerra a l’est d’Europa

Zelenski confirma el pla de renovar el lideratge militar d’Ucraïna

El president reconeix que està "reflexionant" sobre el relleu del general Zalujni, el qüestionat comandant en cap

Zelenski confirma el pla de renovar el lideratge militar d’Ucraïna

EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de gairebé dos anys de guerra, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, es planteja ja públicament reorganitzar l’alt cap de les seves forces armades per canviar les dinàmiques de la campanya, amb el popular comandant en cap, Valeri Zalujni, en el punt de mira. El que va començar com un rumor i després es va convertir en un secret a crits va ser confirmat la vigília pel mateix cap d’Estat en una entrevista amb la televisió pública italiana en què va admetre que sospesa la possibilitat de rellevar Zalujni. "Estic reflexionant sobre aquest reemplaçament", va dir al ser preguntat directament sobre la sort del general.

Notícies relacionades

En l’entrevista Zelenski va afirmar que els canvis en el lideratge afectaran també l’àmbit polític, en un intent de revitalitzar la gestió del país, tant al front bèl·lic com als despatxos. "Parlem de la gent que liderarà Ucraïna. No hi ha dubte que necessitem un reset, un nou començament", va dir la televisió italiana. "És una tema seriós que no incumbeix una persona, sinó el rumb del govern del país".

Segons el diari digital Ukrainska Pravda, Zelenski també es planteja destituir el cap d’Estat Major, tinent general Serguí Xaptala, que dilluns va complir 51 anys. "Ho passarem molt malament, però ja és segur que mai sentirem vergonya. Em sento feliç que en aquesta vida i en aquesta guerra vostè, persona per a qui Ucraïna està per damunt de tot, hagi estat al meu costat", va escriure Zalujni al seu company d’armes en la seva felicitació d’aniversari.