Eleccions presidencials

Nadezhdin reuneix els avals per poder competir amb Putin

L’opositor de centredreta és l’únic candidat partidari de negociar amb Ucraïna

Nadezhdin reuneix els avals per poder competir amb Putin

MAXIM SHIPENKOV / EFE

2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

El líder del partit Iniciativa Cívica –liberal de centredreta–, Boris Nadezhdin, va presentar ahir davant la Comissió Electoral Central les firmes necessàries per registrar la seva candidatura a les eleccions presidencials de Rússia del pròxim 17 de març. Una de les principals diferències amb els altres candidats a disputar el tron a l’actual mandatari, Vladímir Putin, és que és l’únic que parla d’asseure’s a negociar amb Ucraïna i ha criticat la gestió del conflicte.

"Boris encara no ha sigut empresonat, però ho serà". Així es va manifestar el setembre del 2022 el propagandista Vladímir Solovyov, el mateix que va demanar "cremar Madrid" entre moltes altres arengues incendiàries des de la televisió pública, en el talk show del Pervy Kanal, un dels més importants del país. Els tertulians criticaven precisament la seva proposta d’asseure’s a la taula amb les autoritats de Kíiv.

En una entrevista amb l’agència Associated Press, realitzada uns dies abans del talk show, Nadezhdin havia assegurat que les negociacions "són possibles sempre i a tot arreu". Tot i així, va matisar que la problemàtica amb les regions annexionades de Crimea i el Donbass era una mica més complicada. Concretament, va apuntar que en aquell moment no era gens realista plantejar-se converses per la falta de voluntat de cedir de cap de les dues parts. Anteriorment, després d’alguns talls de calefacció inusuals en algunes parts del país, va comentar que el país es podria gastar més en els seus ciutadans si no destinés tants recursos a l’Exèrcit.

Experimentat

Des d’un altre canal de televisió va criticar els agents d’intel·ligència que van assessorar Putin perquè comencés la seva ofensiva sobre Ucraïna. Aquests li haurien revelat que la resistència ucraïnesa seria breu i inefectiva.

Notícies relacionades

Aquesta dinàmica diferent de la de la resta de candidats ha suposat un raig d’esperança per a alguns votants, que van fer cues per recolzar amb les seves firmes la candidatura. En total, Nadezhdin va aconseguir recollir unes 105.000 firmes.

Tot i que sap que lluitar pel lloc de president és difícil, aquest pacifista de 60 anys accepta el difícil repte d’anar a totes. És un home experimentat en l’arena política, ja que va començar ja l’any 1999 com a diputat del partit Unió de Forces de Dreta a la Duma estatal, la Cambra baixa de Rússia, on va estar fins al 2003. Després ha ocupat diferents càrrecs menors en algunes administracions regionals.