L’ONU acusa l’Exèrcit israelià de "torturar" els detinguts a Gaza

Els protagonistes dels vídeos que han escandalitzat el món, en roba interior i lligats de mans, expliquen el seu calvari després de ser alliberats

L’ONU acusa l’Exèrcit israelià  de "torturar" els detinguts a Gaza

Atef Safadi / EFE

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Majdi al Darini va pensar que seguir l’ordre d’evacuació i abandonar la seva llar al nord de Gaza per traslladar-se al sud de l’enclavament era la millor opció per salvar la vida. Després d’un mes de guerra, a mitjans de novembre, va emprendre la marxa amb la seva família. Però, mentre caminaven, aquest gazatí de 50 anys, pare de quatre fills i funcionari públic jubilat, va ser detingut.

Des d’aleshores, les seves mans van quedar immobilitzades. Durant 40 dies i 40 nits, va estar retingut amb les mans lligades. Encara s’intueixen les ferides que li van deixar els lligams que el lligaven de mans "tot el temps", explicava a The New York Times. La pressió dels nusos li van tallar els canells i, en aquestes condicions deplorables en les quals va tenir lloc la seva detenció, inevitablement se li van infectar les ferides. Les crostes al voltant dels canells són una altra marca més del calvari que han viscut i viuen milers d’homes a la Franja de Gaza.

Des que va començar l’operació terrestre, a finals d’octubre, diversos vídeos compartits per l’Exèrcit israelià mostraven centenars d’homes palestins en roba interior, asseguts a l’aire lliure en el fred, de vegades amb els ulls embenats. En alguns d’aquests, també es veuen dones i nens. Els alineen als carrers, enmig de la destrucció i sense protecció que els abrigués els cossos del fred.

Com si fossin bestiar

Molts van ser transportats en camions com si fossin bestiar. Alguns d’ells ja han sigut alliberats i han relatat el seu viacrucis.

Després de conèixer els seus testimonis, Ajith Sunghay, el cap de l’oficina de l’Alt Comissionat per als Drets Humans als territoris palestins ocupats de les Nacions Unides, ha denunciat el tracte de les autoritats israelianes. "Són homes que van ser detinguts per les forces de seguretat israelianes en llocs desconeguts durant entre 30 i 55 dies, i van descriure haver sigut colpejats, humiliats, sotmesos a maltractaments i el que podria constituir tortura", va assenyalar.

Diversos grups de drets humans, dins i fora de Palestina, s’han unit a aquestes denúncies. Encara es desconeix el nombre exacte d’arrestats.

L’Exèrcit israelià va afirmar recentment que hi ha 2.300 detinguts a Gaza. Però les estimacions basades en els testimonis dels alliberats suggereixen que el nombre real de detinguts és molt més gran.

"Un detingut va dir que els agents israelians els havien informat personalment que hi havia aproximadament 7.000 detinguts a Gaza", va declarar el Monitor Euro-Mediterrani de Drets Humans, amb seu a Ginebra. A més, també han pogut confirmar que, entre els arrestats, es compten ferits i malalts sostrets dels hospitals Al-Maamadani i Al-Shifa de la ciutat de Gaza, junt amb 99 membres del personal mèdic i vuit periodistes. Setmanes després de la seva detenció, el parador de tots ells encara es desconeix.

Nens i dones

Israel va avisar. Durant el primer mes de la guerra, a l’octubre, l’Exèrcit israelià va dir que aquells que no havien fugit de les zones sota ordres d’evacuació "podrien ser considerats socis d’una organització terrorista", amb referència a Hamàs, i, per tant, serien detinguts.

Notícies relacionades

Francesca Albanese, relatora especial de l’ONU per als territoris palestins ocupats, va dir llavors que designar civils que no evacuaven com a còmplices del terrorisme no era només una amenaça de càstig col·lectiu, sinó que podria constituir una neteja ètnica. El mes passat, un portaveu del govern israelià, Eylon Levi, ja va anunciar que les forces israelianes estaven detenint "homes en edat militar" a tota la Franja de Gaza. Però també hi havia infants i dones entre els centenars de detinguts.

"Quan em van arrestar a Gaza, [els soldats israelians] em van obligar a treure’m tota la roba; no els importava que jo fos un nen", va declarar un noi de 14 anys al monitor Euro-Med.