Guerra a Ucraïna

Zelenski vol una investigació internacional sobre l’avió rus abatut

Zelenski vol una investigació internacional sobre l’avió rus abatut

LUCAS FONT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va demanar ahir una investigació internacional sobre l’avió rus abatut que, segons Moscou, transportava presos ucraïnesos destinats a un intercanvi. "És evident que els russos juguen amb les vides dels presos ucraïnesos, amb els sentiments dels seus familiars i les emocions de la nostra societat", va declarar en el seu missatge diari, sense especificar qui va abatre l’avió o què en va causar la caiguda. Moscou acusa Kíiv de l’incident.

Les autoritats ucraïneses posen en dubte que l’aparell sinistrat transportés presoners per al seu intercanvi per soldats russos. "Cal establir tots els fets amb precisió, fins al punt que sigui possible, tenint en compte que l’avió va caure en territori rus, fora del nostre control", va recalcar Zelenski.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va reaccionar a les declaracions del president ucraïnès, a l’assenyalar que "si ell es refereix a una investigació de les accions criminals del règim de Kíiv, llavors aquesta és inequívocament necessària". "No és la primera vegada que el règim de Kíiv mata els seus ciutadans. Van començar a assassinar-los disparant-los amb tancs el 2014. I continuen fent-ho", va afegir.

Notícies relacionades

Intercanvi de presoners

Ucraïna no ha negat la seva responsabilitat en la caiguda de l’avió i ha confirmat que havia previst un intercanvi de presoners per al mateix dia del sinistre, però demana no donar validesa a la versió russa fins que no se’n coneguin més detalls. Per la seva banda, el comandant de la Força Aèria d’Ucraïna, Mikola Olestxuk, va denunciar ahir a Telegram que "la frenètica propaganda russa ha llançat un flux fals d’informacions [...] a fi de desacreditar Ucraïna davant els ulls de la comunitat mundial". A més, va recalcar que la força aèria ucraïnesa "ha colpejat, colpeja i continuarà colpejant l’enemic".